Божурово отбеляза селищния си празник

Само ден след провеждането на Фолклорния фестивал „Божурите“ кубратското село Божурово отбеляза подобаващо и селищният си празник. Празничните прояви стартираха с футболен двубой между селата Божурово и Звънарци. Двубоят в известното село на щъркелите откри кметът Юджел Алимов, а сред първите гости на местното дерби бяха и неговите колеги – кметовете на съседните села Горичево и Звънарци – Ерсен Ибрям и Йълмаз Мехмед.

Въпреки, че двата отбора завършиха с по един разменен гол в двете противникови мрежи в редовните минути победителят на срещата беше определен чрез дузпи. Само с един гол разлика за крайното 6:5 „Купата на Кмета“ спечели отбора на Божурово. В последните минути на мача и в изпълнението на наказателните 11-метровите удари под номер 8 на фланелката с коженето кълбо се включи и кмета Алимов.

YouTube

Играчите получиха овациите на публиката, парична награда и празничен обяд в единственото местно заведение в селото. Час след събитието в красивия парк на селото се проведе и празничен турнир по тенис на маса. В него участваха общо 12 играчи, които премериха умения, сръчност и бързина. На I-во и II-ро място се класираха играчите Гален Николов от с. Божурово и Хъкмет Назиф от с. Бисерци. Наградите на победителите връчи лично Кметът на Община Кубрат Алкин Неби. В края на турнира завидни умения с хилката показа и кубратския градоначалник.

Следобедът в китното и пролетно село продължи с приятна изненада и за малчуганите. В Божурово гостуваха приятелите на децата от русенската аниматорна група „Веселяците“. След следобедната си дрямка и разходка в парка децата посрещнаха любимите си герои с грейнали очи. Тук бяха любимите им Елза от „Замръзналото кралство“, Батман, Спайдърмен и други. Детските усмивки и радостни глъчви изпълниха централния площад на Божурово. Малчуганите пяха и танцуваха, вкючваха се заедно със своите родители и близки във всевъзможни игри и щури лудории, като преминаване през импровизиран тунел, рисуване по ръчичките и дърпане на въже.

По повод празничният ден на село Божурово кметът Юджел Алимов поздрави всички присъстващи, като благодари за съдействието на Община Кубрат и спонсорите, които направиха празника още по-хубав и цветен. На събитията в Божурово присъстваха кметове на кметства, общински съветници, жители и гости на Божурово. Поздравления към всички отправи и кметът Неби.

След забавата на малчуганите присъстващите гости и жители на селото разгледаха самостоятелна изложба на млад художник, който е роден и живее в Божурово. Десетокласникът Алпер Нихатов, възпитаник на Националното училище по изкуствата в град Русе, представи свои произведения, които предизвикаха интереса на посетителите. Лично общинският кмет поздрави младият талант, като му пожела реализация в начинанията и много творчески успехи. Само за броени минути няколко от произведенията вече бяха закупени.

По време на първата си самостоятелна изложба младият художник заяви, че ще се развива в сферата на живопистта, като ще продължи да черпи опит и знания в Националната художествена академия в Бургас. Майсторският рисунък на твореца е впечатлявал редица критици по многобройни конкурси и творчески форуми, свързани с изобразителното изкуство. Културното събитие бе уважено също от гостуващия председател на Народно читалище „Напредък – 1915“ в с. Юпер Румяна Минчева, директорът на Детската градина в Бисерци Несрин Салиева, местни общественици и други.

Празничният събор в Божурово продължи с много песни и хора. Множеството от празнуващи се наслади на прекрасните изпълнения на самодейците от НЧ „Божур – 1922“, както и на популярните и обичани ритми на гостуващият оркестър „RAZGRAD“.

С ФУТБОЛ, ТЕНИС И ИЗЛОЖБА, С МНОГО ЗАБАВИ ЗА ДЕЦА И МУЗИКА НА ЖИВО БОЖУРОВО ОТПРАЗНУВА СЕЛИЩНИЯТ СИ ПРАЗНИКСамо ден…

Posted by Община Кубрат on Sunday, May 1, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе