Севар отбеляза пролетния обичай „Хъдреллез“

Само няколко часа след откриването на паметната плоча на загиналите във войните севарчани местни самодейци и жители на село Севар представиха богатият алиански обичай „Хъдреллез“.

Пролетният обичай бе наблюдаван от стотици жители и гости на Севар, сред които бяха Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, общински съветници към местния парламент в лудогорския град, културни деятели и местни общественици.

YouTube

В пресъздаването на фолклорната традиция се включи и кметът на селото Леман Сюлейманова, а за обичаят разказа секретарят на читалище „Отец Паисий – 1928“ Ахмед Кенаров. По думите на секретаря „Хъдреллез“ в село Севар се изпълнява от няколко века, или повече от 400 години.

Обичаят символизира естествената природна приемственост с началото на живота. Танцът и ритуалните молитви се изпълняват само от жени.

Хъдреллез е един от най-живописните и колоритни обичаи в Лудогорието и по-специално в община Кубрат. Обичаят води началото си от легендата за двамата братя-Хъдър и Илияз, които били покровители на хората, животните и плодородието. Двамата братя пътували по различни места и само веднъж в годината – на 6 май – се събирали на богата трапеза, на която разказвали какви добри дела са извършили за хората, животните, природата. Поради това се приема като празник на пролетта, след който започва плодородното лято.

В редица краища се нарича още „Какава“, „Хафтамал“, „Егридже“, Едирлез, „Хъдърлез“ и др. В края на обичая всички участници се снимаха и се почерпиха с вкусен сладолед.

По повод селищният празник на Севар днес от 10.30 часа край селото ще се проведат и традиционни конни надбягвания в седем гари, както и следобеден концерт на деца и самодейци от три населени места – Севар, Бисерци и Мъдрево. В селото на разположение за всички са осигурени увеселителни атракцьони и места за хранене.

БОГАТИЯТ ПРОЛЕТЕН ОБИЧАЙ „ХЪДРЕЛЛЕЗ“ БЕШЕ ПОКАЗАН И В СЕЛО СЕВАРСамо няколко часа след откриването на паметната плоча…

Posted by Община Кубрат on Friday, May 6, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе