Втори Международен етнофестивал „Зазоряване“ на 21 и 22 май в Исперих

На 21 и 22 май, на стадиона в лудогорския град Исперих, ще се проведе вторият Международен етнофестивал „Зазоряване“. Фестивалът е част от културния календар на Община Исперих и е под патронажа на областния управител на Разград – д-р Деян Димитров. Организатори на форума са Сдружение „Зазоряване“ и Община Исперих.

Международният етнофестивал „Зазоряване“ е културна проява с национална значимост, целяща съхраняването, предаването и популяризирането на народното песенно и танцувално творчество на България в отделните етноси и етнографски групи. Фестивалът представя разнообразието от фолклорни форми по българските земи и диаспорите зад граница. Насърчава приемствеността и привличането на младите хора към традициите и обичаите съхранили духа и самобитността на отделните етнографски групи. Приобщава различни социални и възрастови групи от населението към активно общуване чрез изразните средства на фолклора.

YouTube

Във фестивала, който има конкурсен характер, участват самодейци и самодейни формации, които ще се състезават за призовите места в три раздела: танцово изкуство, певческо изкуство и обреди, бит и традиции. На сцената в градския стадион ще излязат над 450 изпълнители, търсещи обичта, признателността и овациите на публика и жури.

Специални гости на фестивала ще бъдат танцьорите от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван вълев” в град Плевен, които ще зарадват жителите и гостите на Исперих със самостоятелен концерт, който ще се проведе от 20 ч. на 21 май.

Една от многото изненади, подготвени от организаторите, е ревю на автентични български носии от личната колекция на Петър Георгиев. В ролята на манекени ще влязат ученици от Профилирана гимназия „Васил Левски“ в града.

Повече информация за фестивала и неговата програма по дни и часове, може да откриете във фейсбук страниците на Зазоряване, Община Исперих и при медийните партньори на проявата.

Не пропускайте този празник на фолклора, за да се насладите на колорита и дръзновението на участниците, носещи в сърцата си обичта към род, Родина и традиции!

Очакваме Ви на 21 и 22 май в града на Аспарух и неговите конници!  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе