Историческият музей в Исперих посвети изложба на 100-годишнината от учредяването на първото благотворително дружество в града

Историческият музей в Исперих посвети изложба на 100-годишнината от учредяването на първото благотворително дружество в лудогорския град. Просветно благотворително дружество „Добруджа“ с председател Марин Токушев е основано през 1922 г. с мисията да подпомага българските бежанци от Добруджа. Непосредствено след Първата световна война и загубата на Добруджа, участвалите в трите последователни войни наши земляци създали и Благотворително запасно подофицерско дружество „Дайдърска епопея“ с председател Христо Денев Хаджииванов.

YouTube

Под мотото „За доброто, което правим“ изложбата разказва с автентични фотоси и документи не само за тези две знакови за града благотворителни дружества, но и за женските дружества, които се включват активно в различни благородни инициативи, като подпомагане на югославските деца, настанени в Исперих през 1945-46 г. Разказът се спира на акциите на организация „Септемврийче“ от 40-те и 50-те години на миналия век. Посветена е и витрина на дейността на местния клон на Българския младежки червен кръст. Акцентът е поставен върху емблематични личности от историята на благотворителността в Исперих като Осман Рюстемов – Мачинлията, Марин Токушев, Върбан Савов, Христо Денев Хаджииванов, Мелиха Мачинли, Сийка Йорданова, както и върху някои от най-важните за исперихчани благотворителни акции – построяването на болницата, на читалището в Исперих и завършването на театралния салон.

Изложбата откри Мария Николаева, зам.-директор на Историческия музей. Инициатор на събитието е Енита Василева, главен уредник отдел „Нова и най-нова история“ в културната институция. Тя подчерта невероятния дух и чувство за отговорност на някогашните исперихчани, инициативността към общественополезни дела и желанието им да даряват дори на именните си дни. За това красноречиво свидетелстват представените документи от фонда на музея – дългите списъци с дарители, емоционалните призиви към гражданството, благодарствените писма, членските карти и квитанции за внесени помощи.

Гости на откриването в Експозиционната зала в центъра на града бяха Аксел Кючюк, зам.-кмет на Община Исперих, представители на културни институции и общинската администрация. Гражданите и гостите на Исперих могат да разгледат изложбата до края на месец май.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе