130 години от основаването на читалището в Кубрат

По повод Деня на светите равноапостоли и просветители Кириил и Методий, културната институция в лудогорския град празнува патронен празник. На този ден читалището отбелязва 130 години от своето основаване през далечната 1891 година. Годишнината по принцип трябваше да бъде отбелязана миналата година, но поради вирусната пандемия и ограничетилните разпоредби честването бе отменено.

Гости на днешното тържествено събитие бяха кметът на Община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, председателят на читалището инж. Руси Русев, началникът на отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов, секретарят на институцията Гинка Денчева, библиотечните специалисти Милена Димитрова, Антония Христова и Стефка Явашева, директори на училища, художествени ръководители, музиканти, самодейци, творци, местни общественици и други.

YouTube

Исторически обзор за дейността на читалището от неговото основаване до наши дни представи председателят инженер Руси Русев. Той подчерта, че въпреки съвременните предизвикателства и трудности, с които се сблъсква народното читалище, то съумява да се доказва и да се представя на блестящо ниво, поддържайки жив пламъка на фолклора, народно творчество и традиции.

„Винаги съм се удивлявал от силата и духа на основателите на читалището. В онези тъмни и безпросветни времена би трябвало да имаш много силен дух и воля, за да поставиш началото на една такава институция и то сред първите в държавата. Може би тук има пръст и самата съдба, защото инициаторът за реализиране на тази идея е мирови съдия Иван Чунчев, който е изпратен в тогавашното село Балбунар, престоявайки тук една година. Изглежда, че тук се намират достатъчно напредничави хора и почва за поникване на семето на духовността“, сподели пред присъстващите инж. Руси Русев.

Той припомни, че сегашната сграда е открита през 1969 година, която е много по-функционална и полезна за целите на читалищното дело. През 1971 година е поставено началото на Ансамбъла за български и руски песни и танци – безпорен връх на самодейното изкуство в историята на читалището. Председателят заяви, че обществено-икономическите промени в края на миналия и началото на настоящия век са поставили коренно различни условия за развитие на културната дейност и в частност на читалищата.

„Драстично беше намалена финансовата подкрепа от държавата. Това ни затрудни изключително много, като и досега правим усилия за самофинансиране на художественно-творческата и културно-информационната дейност. Успяваме да се справим по някакъв начин, но това ни създава много проблеми“, посочи инженер Русев.

С много усилия са реализирани три проекта – за преустройство на котелното помещение, за основен ремонт на сградата на читалището и за нови столове в голямата зрителна зала. В края на заявлението си председателят на културното поприще сподели, че работата на читалището с Общината, училищата, клубовете и други е успешна и ползотворна.

Поздравителен адрес бе отправен лично и от кмета на Община Кубрат Алкин Неби:

„Уважаеми г-н Русев, уважаеми читалищни дейци, скъпи самодейци! Имам удоволствието от името на администрацията на Община Кубрат и лично от свое име да Ви поздравя най-сърдечно по повод 130 години от основаването на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“ в гр. Кубрат. Това са години, през които читалището, носейки в себе си духа и вярата на Светите братя, е отговорило на предизвикателствата на времето, дало е знак за утвърдени традиции и качествена подготовка на своите възпитаници, формирало е във всички тях знания и умения, предоставяйки възможности за творческите им изяви.

Уважаеми читалищни дейци! Вашият труд е благороден и всеотдаен. Не спирайте да будите съзнанието на днешното младо поколение, нека все по-често виждате в очите на Вашите самодейци обич, признателност и благодарност. Скъпи самодейци! Бъдете здрави, жизнени и целеустремени по пътя на Вашето израстване. Убеден съм, че и за напред ще съхраните и ще продължите традициите, утвърдени в 130-годишната история на читалището“, казва в поздравленията си кметът Алкин Неби.

След обръщението си към присъстващите кметът Неби съобщи, че Общината ще се ангажира със закупуването на нови 12 комплекта български носии за читалището в Кубрат.

По вече превърнала се традиция на всяко честване на годишнина от създаването на читалището бяха обявени и нови почетни членове на читалището. Днес с това признание бяха удостоени Гинка Денчева и Силвия Митева.

По случай празникът на читалището на сцената в Кубрат бяха изпълнени няколко песни и танци. Тържеството беше открито с „Тракийски танц“ и „Джиновски танц“ от Детския танцов състав към читалището с ръководител Гинка Панчева. Песни изпълниха Александра Овчарова, Алекс Евгениев и Даная Драганова – възпитаници на музикалната школа към читалището.

Събитието завърши с ново авторско хоро на ръководителя на читалищният оркестър „Славяни“ Румен Стоянов. Премиерата на „Кубратско хоро“ беше днес и в него се включиха самодейците на културната институция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе