Ученици от Кубрат месиха традиционен хляб със самодейците на Медовене

Участници от Клуб „Традиции и наследство на моя роден край“ към ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат гостуваха на самодейците при НЧ „Христо Ботев – 1927“ в село Медовене. Гостите от Кубрат, водени от техния ръководител г-жа Иваничка Георгиева, бяха посрещнати изключително топло и сърдечно от председателя на културната институция в Медовене, г-жа Руска Тодорова.

Поводът за визитата на петокласниците в село Медовене бе свързана със съвместна инициатива на училищния Клуб и самодейците от Медовене, които представиха традиционните методи при изготвянето на автентични обредни хлябове, присъстващи от векове на българската трапеза. Защото за българина хляба е повече от свещен и представлява неизменна част от българските традиции.

YouTube

Нагледен урок с бяло пухкаво тесто, точилка и масло демонстрира г-жа Тодорова. Учениците проследиха от близо как се разточва и как се оформя хляба от вещите ръце на майсторката. Първо тестото бе замесено в т.нар. „Нощва“ – дървен съд, предназначен за замесване, част от бита и покъщнината на българите в миналото, след което тестото бе оставено да отлежи и втаса. Учениците внимателно наблюдаваха как се оформя бъдещата питка и с подробности научиха какви съставки се използват за направата на най-вкусния, сладък и ухаещ хляб.

Изчерпателна и интересна информация представи училищната преподавателка Иваничка Георгиева. Тя разказа пред присъстващите какво представлява обредния хляб за българина, неговата история, символиката на окрасата и орнаментиката. Освен това учениците отговаряха на питания и задаваха любопитни въпроси, като се включиха умело и в приготвянето на хляба, разточвайки тестените питки и оформяйки ги на плитки, които след завиване бяха поставяни с еднакви крайща в дъното на тавичката за печене.

Поздрави към самодейците бяха отправени от ученичката Йорданка Георгиева, която изпълни красива народна песен. С народна песен бяха поздравени и учениците, която изпълни 77-годишната Гергина Иванова. Поздравления за образователната и интересна инициатива бяха отправени от домакините, които споделиха, че учениците са се справили отлично и, че повече такива примери са необходими за подрастващото младо поколение. Преди раздялата учените изпълниха народната песента „Китчице, буйна лобода“, след което се нагостиха сладко от богатата софра на етнографския кът в читалището.

УЧЕНИЦИ ОТ КУБРАТ МЕСИХА ТРАДИЦИОНЕН ХЛЯБ СЪС САМОДЕЙЦИТЕ НА СЕЛО МЕДОВЕНЕУчастници от Клуб „Традиции и наследство на…

Posted by Община Кубрат on Friday, May 13, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе