Проведе се етнофестивалът „Зазоряване“ в Исперих

На 21 и 22 май в лудогорския град Исперих се проведе Вторият международен етно фестивал „Зазорявяне”. Събитието бе част от празничния майски календар на Община Исперих и бе организирано от Сдружение „Зазоряване” и общинската администрация, под егидата на областния управител на Област Разград – д-р Деян Димитров.

В продължение на два дни жители и гости на Исперих имаха възможността да видят и чуят над 470 изпълнители, които представиха автентичен и обработен фолклор, традиции и обичаи. На сцената се изявиха представители на българския, турския и ромския етноси, а така също и на общността на алевитите.

YouTube

Международният форум бе предшестван от пищно шествие на участниците във фестивала, водено от детски гайдарски състав. Официалното начало на фестивала бе поставено от председателя на Сдружение „Зазоряване” – г-жа Румяна Драганова, а участници и зрители бяха поздравени с музикално изпълнение от домакините. Честта да открият фестивала бе отредена на Групата за автентичен капански фолклор от с. Топчии.

Свои приветствия към участници и зрители отправиха Община Исперих и областният управител д-р Деян Димитров.

Фестивалните дни бяха изпълнени с много емоции и очаквания, както от страна на участниците, така и от страна на зрителите. Представени бяха автентичен и обработен фолклор в разделите „Певческо изкуство”, „Танцово изкуство” и „Обреди, бит и традиции”.

На сцената на фестивала дефилираха и ученици от профилираната гимназия „Васил Левски” в града, които представиха автентични носии от българските земи, част от колекцията на Петър Георгиев.
Специални гости на фестивала бяха певците и танцьорите от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” от град Плевен, които подариха на зрителите един незабравим фолклорен спектакъл.

Изключително впечатление направиха изпълнителите от Вокална група „Евридика” към НЧ „Пробуда – 1896” в град Суворово, а голямата награда на Сдружение „Зазоряване“ за цялостно представяне бе присъдена на съставите от НЧ „Съгласие – 1891“, в с. Осенец.

Професионално и компетентно жури от фолклорни специалисти оценяваше безпристрастно участниците във фестивала, чиито умения и талант надхвърляха многократно очакванията за самодейци.
В своето второ издание фестивалът изпълни успешно своята мисия на мост между етноси и религии и се утвърди като културно събитие, което популяризира и утвърждава разбирателството, взаимното уважение и толерантността между отделните етноси и етнографски групи.

Повече за фестивала, участниците в него и наградените изпълнения може да научите от фейсбук страниците ЗАЗОРЯВАНЕ и Етно фестивал Зазоряване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе