Проведе се етнофестивалът „Зазоряване“ в Исперих

На 21 и 22 май в лудогорския град Исперих се проведе Вторият международен етно фестивал „Зазорявяне”. Събитието бе част от празничния майски календар на Община Исперих и бе организирано от Сдружение „Зазоряване” и общинската администрация, под егидата на областния управител на Област Разград – д-р Деян Димитров.

В продължение на два дни жители и гости на Исперих имаха възможността да видят и чуят над 470 изпълнители, които представиха автентичен и обработен фолклор, традиции и обичаи. На сцената се изявиха представители на българския, турския и ромския етноси, а така също и на общността на алевитите.

Международният форум бе предшестван от пищно шествие на участниците във фестивала, водено от детски гайдарски състав. Официалното начало на фестивала бе поставено от председателя на Сдружение „Зазоряване” – г-жа Румяна Драганова, а участници и зрители бяха поздравени с музикално изпълнение от домакините. Честта да открият фестивала бе отредена на Групата за автентичен капански фолклор от с. Топчии.

Свои приветствия към участници и зрители отправиха Община Исперих и областният управител д-р Деян Димитров.

Фестивалните дни бяха изпълнени с много емоции и очаквания, както от страна на участниците, така и от страна на зрителите. Представени бяха автентичен и обработен фолклор в разделите „Певческо изкуство”, „Танцово изкуство” и „Обреди, бит и традиции”.

На сцената на фестивала дефилираха и ученици от профилираната гимназия „Васил Левски” в града, които представиха автентични носии от българските земи, част от колекцията на Петър Георгиев.
Специални гости на фестивала бяха певците и танцьорите от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” от град Плевен, които подариха на зрителите един незабравим фолклорен спектакъл.

Изключително впечатление направиха изпълнителите от Вокална група „Евридика” към НЧ „Пробуда – 1896” в град Суворово, а голямата награда на Сдружение „Зазоряване“ за цялостно представяне бе присъдена на съставите от НЧ „Съгласие – 1891“, в с. Осенец.

Професионално и компетентно жури от фолклорни специалисти оценяваше безпристрастно участниците във фестивала, чиито умения и талант надхвърляха многократно очакванията за самодейци.
В своето второ издание фестивалът изпълни успешно своята мисия на мост между етноси и религии и се утвърди като културно събитие, което популяризира и утвърждава разбирателството, взаимното уважение и толерантността между отделните етноси и етнографски групи.

Повече за фестивала, участниците в него и наградените изпълнения може да научите от фейсбук страниците ЗАЗОРЯВАНЕ и Етно фестивал Зазоряване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]dm petroleum

Върни се горе