С урок-спектакъл кубратски деца припомниха народната мъдрост „Рана заздравява, но лоша дума не се забравя“

Невероятен урок-спектакъл проведоха учениците от начален етап в  ЦГОУД при СУ „Христо Ботев“ Кубрат с ментори Шенал Исмаил и Павлинка Стоянова (старши възпитатели) адаптиран към образователно-превантивната програма на МКБППМН-Кубрат „Сто поговорки-сто истини. Превенция и личностно развитие чрез фолклор и народното творчество“ . Превъплатени в ролята на актьори малчуганите направиха творческа разходка из цялото народно творчество. Драматизациите по  популярните български приказки „Сливи за смет“, „Мързеливата Богданка“, „Мечката и лошата дума“, „Най-хубавите ръце“, последвалите гатанки, поговорки, пословици и народни мъдрости бяха красноречиво доказателство, че народното творчество си остава безценен извор на поуки и, че няма нищо по-хубаво от това да си ги припомним от време на време, за да не  забравим, че „Рана заздравява, но лоша дума не се забравя“, че „Най-хубави са тези ръце, които се трудят“ и че няма по-хубаво от споделеното време и заедност. Отделна сцена „Театър с пръсти“ , разиграна успешно от деца зад параван развълнува аудиторията и предизвика одобрението на малките зрители към по-големите им връстници.

YouTube

По време на представлението, декорирани пана отстрани показваха още творчески решени задачи по темата-илюстрации по поговорки, рисунки по приказки и др.

Актьорите и техните ментори бяха горещо аплодирани и поздравени от секретаря на МКБППМН-Кубрат д-р Надие Карагьозова и техните връстници от начален етап от същото училище.

 Творческият урок се превърна в емоционален завършек не само на учебната седмица, но и на годината.

За старанието си учениците получиха похвална грамота и детски образователно- информационни книжки от секретаря на местната комисия, която си тръгна със ръчно изработена „Златна книга“, която съдържа раздели с поговорки, гатанки, приказки и др., изработена от Павлинка Стоянова. Рисунки на възпитаниците на двете възпитателки ще бъдат предадени във варненска болница, която ще посети МКБППМН-Кубрат на самия 1 юни.

„Сътрудничеството между образователните специалисти, винаги има какво да даде и надгради и да търси все по нови и нови хоризонти, които са прекрасна възможност за изява, както на учители така и на ученици и това днес  се видя“, обобщи впечатленията си от събитието д-р Н. Карагьозова и добави, че винаги е открита за съвместна работа и сътрудничество.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе