Финал на Музикалните вечери на Класа по цигулка

Партньорската музикална вечер на Радост Русева и Кенан Мехмед, на 28 май, бе кулминация на оригиналния проект на Класа по цигулка, на Румяна Маркова.

Двамата млади цигулари завършват III курс на обучение в Музикалната школа и са в VI клас на училище „В. Левски“.

YouTube

Българска музика преобладаваше в концертната програма. На рояла – Росица Дачева, преподавател по пиано в Музикалната школа.

Радост изпълни с голямо старание творби на Владимир Аврамов: “ Марш на пионерите“; „Валс“; „Мелодия“; „На поход“ и „Песен“. Завладяващ пасаж из Девета симфония на Бетовен, игрива „Народна песен“ от Ал. Райчев. Последваха аплодисменти за изпълнението на „Мелодия“ от Хендел, „Майска песен“ от Моцарт, руският класик Чайковски бе представен с „Шарманка“ и „Руски танц“.
По традиция госпожа Румяна Маркова направи анотации на творчеството на композиторите. В дует със своята възпитаничка Радост, поднесоха на публиката „Пиеска“ от Фердинанд Байер и „Гайда“ от Добри Христов.

Музикалната програма на Кенан също започна с пиеси на Владимир Аврамов. Прозвучаха „На излет“, “ Имало едно време“, „Малък етюд“, „Есен“, “ Конче вихрогонче“ и „Барабанчик“.
Кени продължи с „Гайдарче“ и „Песен без думи“ на Парашкев Хаджиев, „Песен на овчарчето“ от композитора Ал. Райчев.

„Руска народна песен“ обработка на Римски-Корсаков и „Словашка народна песен“ обработка на В. Нова, обогатиха репертоара на младия изпълнител.

В традиционния дует на Кени с г-жа Маркова прозвучаха Немска народна песен и емблематичната „Боряно, Борянке“ от българския фолклор.

Заслужени аплодисменти и поздравления от публиката получиха младите цигулари за голямото старание и отговорност, с които реализираха проекта „Музикални вечери“.

С професионалната подкрепа на своя преподавател и съпричастието на приятели и родители в залата, децата преживяха вълнението на сценичната изява и осъзнаха необходимостта от силна воля, и упорит труд в овладяването на цигулката.

Финал на Музикалните вечери на Класа по цигулкаПартньорската музикална вечер на Радост Русева и Кенан Мехмед, на 28…

Posted by Народно Читалище "Развитие 1869" – Разград – Официална страница on Monday, May 30, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе