Георги Караманджуков: Лудогорец изпрати труден, но успешен сезон

Лудогорец даде начало на лятната си подготовка със специална пресконференция. На нея присъстваха спортният директор на клуба Георги Караманджуков, треньорът Анте Шимунджа и вратарят Серджио Падт.

„Лудогорец изпраща една трудна, но доста успешна година. Не само поради факта, че станахме с рекордна разлика шампиони“, започна Караманджуков.

YouTube

„Новите попълнения бързо и доста добре се адаптират. Ние имаме нашите виждания и проблеми, но се надявам, че с усилията на треньорския щаб и ние като ръководство, това подмладяване на отбора ще мине по-леко. Все пак в цялата история на Лудогорец – това е най-младият отбор като години. Имаме младо ядро, което се нуждае от много работа и усилия, за да си върнем познатото ниво в играта на Лудогорец. Бяхме на прага на групите на Шампионска лига. Не успяхме, но все пак ние от шест години не бяхме играли плейоф. И като финансови приходи годината беше доста успешна. Направихме няколко добри трансфера на наши състезатели. Пожелавам само здраве на нашите футболисти и успех най-вече в евротурнирите. За цели е излишно да говорим. Всички знаете, че Лудогорец се цели в най-високите отличия“, добави той.

„Имаме футболисти, които имат действащи договори с нас и ще се завърнат от периоди под наем. Не изключвам възможността да се стигне до изходящи трансфери. Никога изходящите трансфери не са били жизненоважни и на всяка цена за Лудогорец“, продължи шефът. „Футболистите, които са необходими на треньора за добро представяне в Европа ще разчитаме на тях. На хората, на които няма да разчита ще търсим да ги преотстъпим или ще се разделим с тях“, призна Караманджуков.

„Ние винаги сме гледали и моето виждане всички сме искали да стигнем до трансфер на български футболисти и да помогнем финансово на наши родни клубове, но за съжаление изборът е доста ограничен. С оглед нивото, което искаме Лудогорец да постигне в Европа, през годините сме имали интерес към Тодор Неделев и други българи, през зимата привлякохме Спас Делев, въпреки че е над средната възраст. Аз му свалям шапка за професионалното му отношение, как тренира, как се готви“, каза още той.

„Надяваме се, че Антон, който в последните шест месеца претърпя две интервенции, се надявам да е готов на 100% и да бъде на разположение на старши треньора. Той е много важен футболист за Лудогорец. От академията г-н Шимунджа харесва Илкер Будинов и Тихомир Димитров, но решихме да ги преотстъпим, за да натрупат опит в А група. За Лудогорец всеки мач е важен и те няма да могат да натрупат достатъчно игрови минути“, добави той.

„Ще видите нови футболисти в „Б“ отбора. Ние не пропускаме и не игнорираме нито един от българските футболисти за Лудогорец. Ние се отказахме от U19, защото колкото по-рано започнат да играят мъжки футбол, толкова по-добре. Школата изпраща добра година. U15 и U17 станаха шампиони в елитните групи. Три от гарнитурите отиват на изключително силни турнири в Европа – в Загреб, в Скопие и в Сардиния. Там ще участват отбори от цял цвят – Реал Мадрид, Цървена звезда и т.н.“, заяви Караманджуков.

„Старши треньорът е завил пред мен и селекционния съвет необходимостта на кои позиции да повишим конкуренцията. Работим по въпроса. Знаете, че ние имаме принцип да обявяваме нещата, когато всичко е готово на 100%. Няколко са причините да не искаме да се шуми. Естествено е, че ще има входящи трансфери“, добави той.

Шефът говори и за евентуалната промяна на календара и първенството да започва без лятна пауза. „Знаете, че трансферният период в България се отваря на 1 юли, така че не беше възможно първенството да започне на 20 юни. Искам да се съберем още няколко пъти и решението за първенството да се вземе принципно. За тази година категорично беше невъзможно. Ако форматът се промени за сезон 2023/24, БФС трябва да промени трансферния период. Аз съм отворен, нека треньорите си кажат мнението за тази промяна. Всичко, което е положително за българския футбол е добре. Ние влизаме в евротурнирите без нито един официален мач и сме най-потърпевши. Ние сме най-потърпевши от късното започване на първенството“, завърши Георги Караманджуков.

„Националите ще се върнат по различно време, но ще бъдат на линия за подготовката в Австрия. Надявам се всички да пристигнат здрави и с желание, за да направим добра подготовка“, заяви от своя страна Анте Шимунджа. „Както г-н Караманджуков каза, ние работим. Търсим решенията, нужни за баланса на отбора. Искаме да направим добра подготовка и искаме да се представим на добро ниво както в българския шампионат, така и в евротурнирите“, изрази надеждите си словенският специалист. „Ние не спим, аз не съм доволен засега. Ние трябва да се подобряваме с всеки изминал ден. Миналият сезон вече е в миналото. Лудогорец иска постоянно да се подобрява и да върви напред. Относно по-голямата конкуренция, ние не се притесняваме от нея, като тя е добра за вдигането на цялостното ниво на българския шампионат“, каза той относно конкуренцията в първенството. „Казах моите цели за играчи, от които се нуждаем, като засега няма да разкривам по-конкретни неща. Сега отборът трябва да има прогрес, да има конкуренция в него и да вървим напред“, лаконичен бе треньорът. „Аз съм в Разград от 5 месеца и половина. Това е град, където има атмосфера за работа. Хората са позитивни и имаме възможност да прогресираме на спокойствие. Играчите са с високи качества и имат възможност да прогресират. Организацията в клуба е на много високо ниво.“, завърши Шимунджа.

Нидерландският вратар Серджио Пад също говори пред журналистите: „В началото ми беше трудно, но се адаптирах, както се видя в моите последни мачове. Мисля, че сме на правилния път и всички искаме да се развиваме“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе