Нови тенденции при леглата за спалня

Спомняте ли си старите, т.нар. „русенски легла“? Едва ли има някой от вас, който не е спал на такова на гости при баба си или в студентските общежития. Те представляваха метална рамка, с дървена табла и хлабава пружина, върху която се слагаше дюшек. За наше щастие, тези легла вече почти не се срещат, и макар и да не подозирате, при спалните и матраците също има определени тенденции. Днес ще ви разкажем за съвременните легла за спалня и какви са техните предимства.

Стабилен материал

В наши дни рядко ще откриете метални конструкции за легла. Металът се използва за определени елементи – като механизми за повдигане и подматрачни рамки, докато основата на самото легло най-често е от ПДЧ, МДФ или масив. За да добиете ясна представа за тяхното качество, нека разгледаме материалите:

YouTube

  • ПДЧ – Названието идва от метода на изработка – пресовани дървесни частици. Те са слепени със специални видове смола и често плоскостите се състоят от по-здрав и дебел лист в средата, и два по-тънки отгоре и отдолу. ПДЧ е изключително издръжлив материал, а и значително лек.
  • МДФ – от английски Medium Density Fiberboard, превеждащо се като дървесно-влакнести плоскости със средна плътност. Този материал е малко по-специален от ПДЧ-то. Отличава се с гладка повърхност, висока влагоустойчивост, еластичност и плътност. Ето защо е най-предпочитаният заместител на естественото дърво.
  • Масивна дървесина – От различните варианти, масивната дървесина е с най-високо качество, тъй като се използва естествено дърво. Що се отнася до влагоустойчивост и издръжливост, надскача многократно другите материали. Недостатъкът е доста по-високата цена.

Разнообразни размери

Ако погледнете даден модел легло в някой сайт в интернет, ще видите огромен списък от размери:

  • Единични легла – от 72/190 до 90/200 см.
  • Т.нар. „персон и половина“ – от 100/190 до 120/200 см.
  • Двойни легла или спалня – от 140/190 до 180/200 см.

Но това не е всичко! В повечето случаи, можете да поръчате индивидуален размер, който отговаря на вашите нужди. Тогава ще се наложи да изчакате продуктът да се произведе, и ще има минимално оскъпяване.

Легло с табла

Повечето от модерните легла в днешно време се предлагат с табла. Това създава красив вид на спалнята и допълнително удобство за вас. Има модели с широки или високи табли, като някои са тапицирани с кожа, а други с текстилна дамаска. Повечето тапицирани легла са с табла и ракла, предлагат комфорт и притежават изискан дизайн.

Легло с ракла/чекмеджета

При много модели се добавят чекмеджета в подматрачното пространство. Другият вариант е спалнята да е снабдена с повдигащ механизъм и да използвате своеобразна ракла под матрака. И в двата случая, имате допълнително място за своите вещи.

Тапицерия

Модерните легла могат да бъдат и тапицирани, като повечето производители ви предлагат да изберете не само цвета, но и вида на дамаската – велур, еко кожа, естествена кожа, текстил и други. Съобразете материята с интериора на спалнята и създайте уют.

Матраците

Ако избраното от вас легло не се предлага в комплект с матрак, то отново ще бъдете затруднени, защото имате огромен избор. Сред видовете, които се предлагат, няма да откриете само пружинни или непружинни, но ще имате опции за дамаската на матрака и различни други негови екстри. Някои от най-модерните тенденции при матраците са:

  • Мемори пяна – Материалът отлично пасва на извивките на тялото, осигурявайки ви повече удобство.
  • Охлаждащ гел – Гелът се слага в капитонажа на дамаската и осигурява свежо и приятно усещане. Обикновено се слага от едната страна на двулицевите матраци, за да го ползвате само през лятото.
  • Дамаска със сребърни йони – Сребърните нишки са вплетени в дамаската и са особено подходящи за хора с чувствителна кожа и алергии, тъй като среброто предпазва от тях.
  • Аромат на лавандула – Лавандулата е позната от векове като успокояващо средство, което спомага за по-добър сън. Ето защо, ако страдате от безсъние, тази екстра е отличен избор за вас.

Споменатото в тази статия съвсем не е всичко, което се предлага при съвременните легла. За да добиете представа посетете шоурум и обсъдете с консултантите вашите нужди. Изберете легло за спалня, което да отговаря на изискванията и нуждите ви. Все пак, сънят е един от най-важните процеси в организма ни и е добре да инвестираме в него!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе