Европейски и световен репертоар на хор „Железни струни“ на фестивала в Дуръс, Албания

Хор „Железни струни“ за първи път участва в Международния музикален и хоров фестивал в Дуръс, Албания /26 и 27 юни/, с което увеличава своята музикална траектория по Европа и по света.
Горещи поздравления за високото ниво получи маестро Красен Иванов, както и покана за ново участие във фестивала. С танцовия състав от Черна гора се размениха взаимни покани за гостуване и участие във фестивали.

Заедно с хористите за Албания и Северна Македония отпътуваха и 25 общественици, приятели на хора, бизнесмени и културни дейци, както и зам.-кметът Мирослав Грънчаров.

YouTube

Репертоарът бе с европейска и световна насоченост, песните включваха и съпровод на пиано в изпълнение на корепетитора на хора Даниела Никифорова:

Хор на евреите от операта „Набуко“ на Верди
„За красотата на света“, спиричуъл от Дж. Рътър
„Любовта на моя живот“ от Фреди Меркюри
„Бре, Петрунко“, обработка Филип Кутев

Първото фестивално участие на хористите бе в курорта Голем недалеч от Дуръс, когато взаимно представиха творчеството си участниците във фестивала от Черна гора, Албания и две български танцови формация „Лилия“ и „Русаля“ от София. Там маестро Красен Иванов подбра само песни на фолклорна основа, които заплениха сърцата на всички.

По време на фестивалните дни българската група посети няколко знакови обекта в района:

Столицата Тирана и град Елбасан, където има голяма общност от етнически българи. Впечатление направи бързоразвиващия се 620-хилядна столица с небостъргачи и съвременни сгради, на чийто фон любопитство будят бункерите от времето на Енвер Ходжа, сега използвани за музеи, вили, дори за отглеждане на добитък.

Древната столица на Албания е град Круя, в който е роден националният герой на Албания Георги Кастриоти Скендербег (1405 – 1468). Град Круя съчетава история и величествена природа. Той се намира в непристъпни албански планини и това е един от факторите за непобедимостта на Скендербег. В Круя има кокетни търговски улички, а предимство имат сувенири като килими, музикални инструменти, бижута, местни шевици, алкохол и ориенталски сладкиши. В ресторантчетата храната е вкусна, цените са достъпни за българите, а сервитьорите говорят английски.

В Северна Македония: Манастирът „Свети Наум“ и град Охрид. Манастирът Свети Наум е основан с благословията на цар Борис и цар Симеон Велики, тук най-младият ученик на Св. Св. Кирил и Методий е доживял дните си, а днес там се покоят мощите му.

Охрид е прекрасен град на Охридското езеро, туристическа и културна столица на Северна Македония с много обекти, свързани с българската история и просвета.

Водач на групата бе сопраното Ирина Бакърджиева, която блесна в неочакваната светлина на ерудиран и интересен гид по историята и културата на Балканския полуостров. Продължителното пътуване бе разнообразено от викторини и томболи, организирани от хористката Сидика Хасанова с помощта на всички хористи, които умеят да се забавляват по време на турне.

https://www.facebook.com/groups/396565760478696/?multi_permalinks=2510499062418678&ref=share

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе