Кубрат отбеляза 185 години от рождението на Апостола

Кубрат отбеляза 185 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Честването се проведе в градския парк пред паметника на националния герой в лудогорския град.
Сред присъстващите на церемония бяха кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Мирослав Йорданов и Женифер Пойраз, завеждащият отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ Здравко Вутов, общински съветници, служители на Общинската администрация, местни общественици и граждани.

„Днеc е благоcловен ден за Бългаpия, защото на този ден пpеди 185 години cе е pодил иcтинcкият pодолюбец и най-великият бългаpин на вcички вpемена Ваcил Левcки – Апостолът на свободата“. С тези думи започна словото си към жителите на Кубрат зам.-кметът на Общината Мирослав Йорданов.

YouTube

„Левски е икона за всички нас, заслужил единствен най-скъпото от един народ – неговата безрезервна любов. Той е единственият, когото народът ни с благоговение нарича Апостола – заpади беззаветната мy пpеданоcт към една cвята цел – cвободата на Oтечеcтвото“, посочи в изказването си Мирослав Йорданов.

„Това, което може да обясни неговото място в националното ни съзнание и изграждането му като символ на нашия народ, е всъщност неговия живот и мисия, посветени изцяло на търсенето на идея, организация и механизъм, чрез които България да се възроди като достойна държава със собствена самоличност, свобода и независимост, за да бъде естественото социално пространство за самостоятелното развитие и благоденствие, за бъдещето на нашия народ“, каза още Йорданов.

„Неговата просветлена демокрация – основана на святост, справедливост и принципност на законите, неговата държавническа идея, основана на собствено извоюваната свобода и суверенитет, се превърнаха в спойката и имунитета на Българската държава и нация в смутните години на нейното утвърждаване на Европейската сцена през целия 20-ти век“, заяви заместник-кметът.

„Неговите идеи и усилия, завършили трагично с личната му саможертва, всъщност са непреходното, което той ни остави. Това, което представлява голямото послание и мисия на неговия живот и дело. Неговите идеали, мечти, дела и неговият пример живеят в сърцето на всеки един истински българин, защото Левски може и да не видя любимото си Отечество свободно, но съзря правото ни на свобода. И го отстоява до край. Поклон пред паметта на Апостола!“, каза в заключение заместник-кметът.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на най-свидния български син от името на Общинската администрация в Кубрат, от политически представителства, учебни заведения, граждани и други.

Васил Иванов Кунчев е роден в град Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

КУБРАТ ОТБЕЛЯЗА 185 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИКубрат отбеляза 185 години от рождението на Апостола на…

Posted by Община Кубрат on Monday, July 18, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе