Кметове се ангажираха за борба с уязвимостите към корупция по време на Националната антикорупционна конференция на Международния републикански институт

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров участва в Национална конференция „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“ и от името на Община Разград подписа Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско  ниво.

Националната конференция „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“ бе организирана от Международния републикански институт(IRI). Проведе се на 19 и 20 юли в София. В нея участваха: директорът на Международния институт за Европа Пол Маккарти, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа, президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър, представители на местната власт в България, представители на местната власт и от други европейски държави: Унгария, Латвия, Франция, Румъния, експерти от различни институции.

YouTube

На конференцията бяха представени резултатите от изследване, извършено от американската организация, на уязвимостта към корупция в десет български общини. С него са измерени възприятията на гражданите за администрацията и прозрачността на процеса на местно самоуправление в: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, Перник, Разград, Русе, Стара Загора и София. Според резултатите от изследването Разград е сред общините с показатели по отношение на борбата с корупцията по-добри от средните за тези десет общини.

По време на дискусията кметове и заместник-кметове от десетте общини представиха добри практики на местните администрации по отношение на прозрачността, уязвимостта към корупция, противодействието на корупцията и гражданското участие при вземане на решения за развитието на общността. Обсъдени бяха и предложения за преодоляване на уязвимостта към корупция. Заместник-кметът Мирослав Грънчаров сподели становището си за важността на дигитализацията на общинските услуги. По думите му трябва да се запазят и развият активностите и енергията, създадени в тази насока от новото Министерство на електронното управление. Сред прагматичните аргументи за въвеждане на дигитализация в предоставяне на административни услуги е този, че една машина нито може да поиска облага за извършването й, нито да приеме такава. Заместник-кметът Мирослав Грънчаров коментира и резултатите от анализа на уязвимостта към корупция по отношение на 45% отговори във всичките 10 града от типа „не знам, не се интересувам“. Г-н Грънчаров счита, че тези отговори са свързани с недобро познаване на устройството на държавата и отговорностите на различните институции, като в тази връзка е необходимо въвеждането в училищата на гражданско образование по отношение на запознаване с държавното устройство и компетенциите на институциите.

По време на конференцията представителите на ръководствата на десетте български общини подписаха Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, с който се ангажират да работят за ефективно използване на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията на местно ниво.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе