РЗИ – Разград отбелязва Световния ден за борба с хепатита с „Дни на отворените врати“ за вирусни хепатити

По повод 28 юли Световния ден за борба с хепатита,  РЗИ – Разград организира „Дни на отворените врати“ за вирусни хепатити в периода 29.07-05.08.2022 г. с възможност за безплатни изследвания за хепатит В и С всеки делничен ден от 09.00 ч. до 15.00 ч. в сградата на ул. „Кирил и Методий“ № 8, отдел „Медицински изследвания“ (ст. 301, ет. III).

Изпращаме кратка информация относно скринингова кампания за изследване за вирусни хепатити по случай Световен ден за борба с хепатита в периода 29.07-05.08.2022 г. Данни за областната заболеваемост от хепатит има поместени на страницата на РЗИ.

YouTube

Особености на различните вирусни хепатити:

Хепатит А – най-честият причинител на остър вирусен хепатит с класическа клинична картина (гадене, повръщане, загуба на апетит и тегло, иктер, тежест или болка в десния хипохондриум или епигастрално, генерализиран сърбеж). Инфекцията не продължава повече от 6 месеца и не хронифицира, не изисква специфично лечение. В редица страни до 75% от възрастните са боледували от хептатит А в определен момент. Заразяването става по фекално-орален път най-често при контаминация на хранителни продукти и вода с фецес, поради което често възникват епидемични зони с хепатит А. Хепатит А не хронифицира, не причинява цироза и изключително рядко преминава в светкавичен хепатит.

Хепатит B и C се предават основно по кръвен път и с други телесни течности. Хепатит B може да се предава и по битов път. Острият вирусен хепатит C обикновено протича безсимптоматично и поставянето на диагнозата става само лабораторно. Затова се предполага, че броят на недиагностицираните случаи всъщност е много висок – за сравнение в САЩ годишно има около 2000 случаи на хепатит C; предполага се обаче, че всъщност са около 30 000.

В около 75% от случаите хепатит C хронифицира. Терапия не се налага в острата фаза, но е възможно ползването на същите антивирусни средства, които се ползват и при хроничната форма с цел предотвратяване хронифицирането на състоянието. Това обаче се оказва доста скъп метод и на практика не се прилага в клиниките. При хепатит B хронифицирането на вирусната инфекция е в обратнопропорционална зависимост от възрастта – колкото по-млад е един индивид, толкова по-вероятно е да хронифицира заболяването. При възрастни индивиди едва 5-10% от случаите заболяването хронифицира. Клиничната картина при хепатит B може да включва класическите симптоми, но може да протича и безсимптомно.

Хепатит Е доста наподобява хепатит А – предаването става по фекално-орален път, но е особено опасен при бременни, където леталитетът е висок. Не хронифицира, подобно на HAV инфекцията.

Хепатит D не се наблюдава самостоятелно, а само при ко-инфекции с HBV – вирусът не може да се възпроизвежда без HBV. Ко-инфекциите по-често преминават във фулминантен хепатит.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе