Празник на плодородието в Каменово

Кметът на Община Кубрат Алкин Неби бе гост на празника на хляба и плодородието в село Каменово. В приветствието си към жителите и гостите на кубратското село кметът поздрави инициаторите на събитието – НЧ ”Напредък-1911”- с. Каменово с председател Ростислав Радев и секретар Петя Неделчева, за чудесната инициатива.

Алкин Неби пожела традицията да се съхранява от по-възрастните, а младите да я продължават и тачат, тъй като по думите му по-голям от хляба няма, а бъдещото поколение е задължено да брани най-ревностно старите обичаи и традиции.

YouTube

„С хляба започва и свършва човешкия живот – така ни учат българските народни традиции и вярвания. По-ценно и по-важно от него няма, затова хлябът заема основно място на трапезата на българина – и в делник, и в празник. Нека днес направим своя най-голям поклон пред този божествен дар, който имаме. Да благословим земята, хората и хляба!“, каза в обръщението си към организаторите кметът Алкин Неби.

Събитието – „Деня на хляба и плодородието“, бе уважено също от Общинския съветник Цветомир Цонев, председателят на общинската организация на Движението за права и свободи Онур Зайкъров, представителят от пресцентъра на Община Кубрат Радослав Стойков, местни общественици и бизнесмени, жители и гости на Каменово.

Заедно с жителите и гостите на Каменово кубратският градоначалник бе сред присъстващите и на концертната програма по повод празника, в която участваха самодейци от Женска фолклорна група „Капанка” към НЧ ”Напредък 1911”- с. Каменово, групата за автентичен капански фолклор от с. Топчии, Фолклорна група „Звънче“ от с. Звънарци, Детска танцова група от с. Равно и мъжката фолклорна група от с. Дряновец. Рецитал за плодородието и хляба представиха талантливите и красиви деца от селото домакин.

Още в началото на събитието домакините представиха обичая по засяване и жънене на нивата, а вoдoсвет за здраве и плoдoрoдие oтслужи oтец Светослав Светославов oт Кубрат. В кулинарната изложба на тестени изделия се включиха oкoлo 30 участници, чиито питки, баници и сладкиши бяха раздадени на присъстващите. За доброто настроение на всички се погрижи музиканта Иван Русев от град Разград.

Организаторите връчиха благодарствени адреси и сувенири на съставите, взели участие, като разкошни картини домакините получиха от председателя на читалище „Христо Ботев“ в с. Медовене Руска Тодорова и от секретаря на читалище „Стефан Караджа“ в с. Равно Сениха Ислямова. Разкошна орхидея секретарят на читалището в Каменово, Петя Неделчева, получи лично от кмета на село Дряновец Атанас Атанасов, който е и председател на културното поприще в Дряновец.

Деня на хляба и плодородието завърши с песен за село Каменово в изпълнението на нейният автор Петър Николаев и с кръшни хора пред читалището в китното село. Събитието се провежда за първи път след двегодишна пауза заради ковид пандемията и ограниченията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе