Кубратското село Беловец отбеляза селищния си празник

Пищни кушии белязаха празничния ден на село Беловец по повод традиционният селищен събор, който най-голямото село в община Кубрат отбелязва подобаващо всяка година в средата на месец август.

Сред официалните гости на събитието бяха депутатът от ДПС инж. Ихсан Хаккъ, кметът на град Кубрат Алкин Неби, чието мероприятие се провежда под негова егида, заместник-кметът Женифер Пойраз, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, кметът на Исперих инж. Белгин Шукри, кметът на град Завет Ахтер Велиев, кметът на Община Цар Калоян Дауд Аляовлу, кметове на кметства от общината домакин, общински съветници, бизнесмени и общественици, хиляди любители на конните надбягвания, жители и гости на Беловец.

YouTube

Празнично приветствие към всички отправиха кметът Алкин Неби, кметът на селото Гюлнур Мустафова, както и местния бизнесмен и общественик Лютви Дахилов- главен организатор на конните състезания в Беловец.

Тази година наградният фонд бе в размер на 10 000 лева за общо пет гари, в които се включиха десетки прелестни създания и опитни жокеи от региона и страната.

Първата гара до 1200 метра спечели кобилата Острова с жокей Нурай Хамил от Севар, следван от Ахмед Али Ибрям от Севар с кобила Низана. Трети в класирането при двугодишните бегачи се нареди Стилян Панайотов от с. Ветрино с конят Коби. Купа, призова лента и парични награди на победителите връчи кметът на селото домакин Гюлнур Мустафова.

Във втората гара на 1400 метра до 3-годишни коне се наложи красавецът Оникс Анджел с жокей Нурай Хамид от село Прелез. Втора беше кобилата Лейла с жокей Стилян Панайотов от село Константиново, а трети завърши Стоян Ганчев от Беловец с коня Алтарес. Победителите награди лично организаторът на конните състезания Лютви Дахилов.

В третата гара победи Вальо Атанасов с коня Захария на ШАМИ ГРУП. Втори в гарата се класира Мюждат Изет от село Искра с Мини Лайтс, а трети – Борислав Иванов от Варна с кобилата Лейди Либретиста. Наградите на победителите връчи кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който обаче в знак на признателност, награди победителите съвместно с доайена и един от основателите на конния клуб „Бенковски“ в Беловец – 85-годишния Ангел Георгиев. Благородният жест на кмета Неби бе посрещнат с аплодисменти, сълзи от радост и прегрътки.

В четвъртата гара до 2400 метра в призовата тройка се наредиха Ахмед Али Ибрям с Дакота от село Прелез , Валентин Минчев с Лукас от село Юпер и Джунеит Мустафа с Кудеин от село Ветрино. Наградите на най-добрите жокеи в спортната дисциплина връчи кубратският бизнесмен и спонсор Гюнан Халил.

В последната гара на 3000 метра, или т.нар. БАШ, финишираха конете Суран-ай с жокей Джеки Енвер от село Чернолик /1-во място/, следван от кобилата Пизара на Валентин Минчев от село Юпер /2-ро място/. Трети се класира конят Оскар Шармьор на Бейсим Руфат от Исперих. Парични наради, призова лента и купата на шампиона връчи народният представител от Движението за права и свободи инж. Ихсан Хаккъ.

Празникът на Беловец продължи с футболен турнир, в който победител стана гостуващият тим от село Сушево. Награди на победителите и участниците в турнира връчи кметицата на селото Гюлнур Мустафова. За малки и големи бяха осигурени атракциони за забава и заведения за отмора. Гвоздеят на вечерта, обагрена от празнична заря, заби фолк певицата Бриана. Приветствие към жители и гости отправи кметът на селото, а десетки, заедно с кметицата, се хванаха на кръшни хора и танци.

Спонсори на събитията в селото бяха: Гюнан Халил – ЕТ „САТЕЛ“ – КУБРАТ, Ерсин Реджеб, Меджнун Салим, Седат Мехмед, Мехмед Мехмедов, Джелил Ефраим, Шубасие Рагубова, Севджан Осман, Бюлент Кяшиф, Йонко Неделчев – Пашалията, ЗК „Единство“ – Беловец, ЕТ „Маги-Илиян Георгиев, Даил Даил и други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе