Над 20 млн. електронни рецепти, 10 млн. е-прегледа и 5 млн. електронни направления са издадени през НЗИС

Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 20 млн., като половината от тях са реализирани през последните 8 месеца. Средно на ден се издават по над 68 000 е-рецепти. Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти бе изградена от „Информационно обслужване“ АД в рекордно кратки срокове и пусната в експлоатация в началото на февруари 2021 г.

 „Електронните рецепти намалиха драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчиха максимално пациентите, лекарите и  фармацевтите“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. По думите му модулът е една от най-често използваните електронни услуги в България.

YouTube

Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата успешно са свързани над 3 550 аптеки от цялата страна. Над  4 000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

Модулът за регистриране на електронни прегледи в НЗИС също отчита внушителни резултати. За по-малко от 8 месеца през системата са регистрирани над 10 млн. прегледа. Средно на ден се извършват по 130 000 е-прегледа. Системата дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти и оторизирани здравни лица имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.

 До този момент през НЗИС са издадени и над 5 млн. електронни направления. От тях близо 2.8 млн. са направления за лабораторни изследвания. За по-малко от 3 месеца, откакто бяха въведени новите функционалности на системата, са издадени почти 2 млн. направления за специалист, над 190 000 документа за високоспециализирани дейности и 100 000 направления за медицинска експертиза. За по-малко от месец са издадени над 200 000 електронни направления за хоспитализация, като средно на ден се регистрират по над 10 000 електронни документа. С модула за е-хоспитализации работят над 350 лечебни заведения.

„За по-малко от 2 години „Информационно обслужване“ АД създаде чаканите повече от 20 години основни системи за електронизирането на процесите в извънболничната и болничната помощ, с което на практика бе поставено началото на електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителния директор Ивайло Филипов. По думите му в до края на годината се очаква да бъде изцяло обновено електронното медицинско досие на пациента чрез достъп през браузър, пускане на мобилно приложение, въвеждане на е-пациентски лист, дентални услуги, нови регистри и номенклатури и други функционалности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе