Баба Радка от село Тертер навърши 100 години

Вчера 100-годишен юбилей празнува родената през 1922 година баба Рада Делева. Тя е родена в село Черна, обл. Тулча /Румъния/. Преселва се едва 18-годишна заедно с другите си осем братя и сестри в българското село Тертер през 1940 година след подписания в град Крайова договор между тогавашните Царство България и Кралство Румъния. Цял живот баба Рада работи по полетата на Добруджа и сама на практика отглежда братята и сестрите си. Столетницата разказва, че родителите й се преселват в Румъния след жестока война в България, но подчертава, че от България по-хубаво няма. С усърдие, любов и разбирателство тя и съпругът й отглеждат трите си деца /две дъщери и един син/.
 
По повод рожденият си ден столетницата бе заобиколена от своите деца, близки роднини, приятели и жители от село Тертер. Лични поздравления енергичната старица прие от кметския наместник на любимото й село Тертер, което също приема за родно, Николай Иванов. Кметът на Тертер беше посрещнат в обятията на баба Радка, която през сълзи от щастие му пожела да е все така отзивчив, жив и здрав.
 
„Уважаема г-жо Делева! Поднасям своите най-сърдечни поздравления по повод 100-годишният Ви юбилей! Малко са тези, които имат възможността да преминат през изпитанията на цял един век. Вашият стотен рожден ден е повод за гордост и житейска радост. Днес имаме нужда от мъдростта и житейския опит на хора като Вас. Съхранете бодростта и силата на духа си, за да можете да предавате мъдростта, натрупана през годините, на подрастващите поколения и обичаните от Вас хора!“, казва в поздравлението си до баба Радка кметът на Община град Кубрат Алкин Неби.
 
По повод празника на семейството кметът на Тертер подари от името на читалищното настоятелство ръчно изработена и рисувана икона на Божията Майка с Младенеца. На гърба на светинята четем: „От признателното население на село Тертер“. Николай Иванов уточни, че в селото никога не е имало столетник и, че баба Радка е първия.
 
Близките на баба Рада разказват с умиление за нения живот, който не е бил никак лек. Годините на труд и недоимак каляват обаче духът й, превръщайки я в истински борец. С несломим дух на 97-годишна възраст печели нелеката битка с COVID-19, когато отслабва изключително много, а лекарите на практика я отписват. Въпреки всичко тя събира сили и днес с лекота изгаси свещичките не на една, а на цели две торти. Напарави и повторение на една от тортите, за да бъде запечатан още по-добре паметният момент. Цяло чудо е, че кажи-речи вече 50 години живее само с един бъбрек и то опериран от киста и камъни. Първият си бъбречен орган губи от простуда и възпаление когато е на 52 години, а зрението на лявото око губи много млада.
 
Днес баба Рада се радва на трите си деца, на четирима внуци, шест правнуци и две пра-пра внучета. За рецептата на истинското щастие баба Рада споделя, че тя е пред очите на всички. Казва, че семейството е всичко.
 
„Младите трябва да се движат, защото движението е живот, да работят и да градят с честност, да се уповават на Господ, на близките и семейството. Ние лошотията по между ни на времето не познавахме, бяхме единни и сме работили винаги с честност“, споделя столетницата, отпивайки мъничко бяло винце от дъното на чашата за здраве.
 
Вижда децата и правнуците си по телефона, благодарение на внучката си Маргарита, която прегръща и целува. Ръкомаха на бебчето към виртуалната камера и се усмихва. Уморена е от живота, но не се дава, сама се ангажира да храни малките юрдечета и другите пернати в двора. Зарича се да помага и в гроздобера, а също и да гласува на предстоящите избори за нов парламент, пък после каквото Всевишният е писал. Изпраща гостите с усмивка, пожелава на всички любов и здраве.
 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе