Разградските огнеборци отбелязват професионалния си празник с поредица инициативи

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес на базата на Аварийно-спасителния отряд. В 20-тото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 81 рисунки, участвали в общинските етапи от учебните заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати всички творби на малки художници, а тази година за първи път бяха представени рисунки от трета категория (Деца и ученици от училища със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение).

YouTube

По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. Наградите връчиха заместник областният управител Найден Късов, заместник кметът Мирослав Грънчаров, директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков и началникът на РУО Ангел Петков. В тазгодишната надпревара две от рисунките на деца от Разградска област са отличени на национално ниво – творбата на Доротея Илиева Неделчева от СУ „Христо Ботев” – гр. Цар Калоян и рисунката на Халилджан Ахмед Халил от Професионална гимназия – гр. Кубрат.

След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да наблюдават демонстрациите и да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. В специализираното оборудване се включи и разгъващата се 30-метрова стълба, с помощта на която огнеборец загаси „разразилия се на земята пожар“. Водните струи от голяма височина се превърнаха в цветна дъга за финал на демонстрациите.

През седмицата пожарникарите поднасят цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите всяка година прекланят глави пред паметта на разградския огнеборец.

В дните от 12 до 18 септември са организирани редица инициативи за отбелязване на професионалния празник и традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе