Единственият на Балканите музей на плуга отвори врати в Завет

Машиностроителното предприятие „Раломекс“ в град Завет , Разградска област произвежда машини за обработка на почвата – плугове, дискови брани, култиватори и други специализирани селскостопански машини.

Фирмата може да се похвали и с единствения на Балканите Музей на плуга, разказващ историята на ралото от древността до наши дни. Той е открит през 2011 година по повод 35-годишнината от създаването на „Раломекс“ АД. В него са изложени близо стотина експоната за обработка на почвата. Всички стари експонати в музея, които са на около 120 години са дарени от земеделци от региона. До тях върху специални пана е разказана историята на плуга, който според земеделците е едно от най-важните изобретения в историята на човечеството.

YouTube

В музея могат да се видят както дървени рала, като най-старият експонат е от времето на Мидхат Паша, така и най-съвременните машини, които се произвеждат към днешна дата в предприятието. Специално място в сбирката заемат железният плуг за чифт коне и трикорпусният обръщателен плуг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе