Удължава се срокът за строеж и ремонт на 136 детски ясли, градини и училища

136 детски ясли, градини и училища се планира да бъдат построени или разширени и ремонтирани до края на 2024 г.  До тогава се удължава срокът за изпълнение на Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г., реши правителството днес. По програмата са одобрени 136 проекта на обща стойност от близо 210 млн. лева.  

Според постъпила информация от Националното сдружение на общините в Република България не е възможно дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са технологичните и законови срокове за изготвяне и съгласуване на инвестиционни проекти, издаване на разрешение за строеж, избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и стартиране на реалното строителство. Към момента се изпълняват 95 от проектите, а останалите 41 още не са стартирали поради дейности по узаконяване или прехвърляне на терени, проблеми с обществени поръчки и др.

YouTube

Затова се налага срокът за изпълнение на програмата да бъде удължен с две години. Нейната цел е да се намали недостигът на свободни места в детските ясли и градини и да се осигури здравословна среда за отглеждане, възпитание и обучение на децата. Освен това ще се създадат предпоставки за успешно въвеждане на задължително предучилищно образование на децата, навършили 4 години и за организиране на едносменен режим в училищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе