Цял ден продължиха честванията в Кубрат по случай Деня на будителите

На площад „Възраждане“ в град Кубрат бе отбелязан подобаващо Денят на народните будители. На събитията, които продължиха през целия ден, присъстваха ръководството на Община Кубрат, начело с кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, местни парламентаристи, служители на общинската администрация, ученици, учители, много деца и граждани.

YouTube

Още в началото на тържеството много малчугани, водени от любимите си госпожи на Детска градина „Щастливо детство“ в Кубрат, положиха пъстри цветя пред паметника на Апостола, а примерът им не остана незабелязан, тъй като лично кметът поздрави децата и техните учителки. Кубратският градоначалник призова за повече такива примери, посочвайки, че тези събития са от изключително значение за децата.

Церемонията по поднасяне на венци и цветя бе открита с поздравително обръщение на кубратския градоначалник.

„Изказвам своята, както и на всички граждани на общината искрена и сърдечна благодарност на всички хора, организации и институции, които днес работят за съхраняване, укрепване и развитие на българската духовност. Затова, бих искал най-сърдечно да поздравя Вас – съвременните български учени и изследователи, учители, писатели, журналисти, читалищни деятели, творци от всички сфери и поколения, будителите в най-широкия смисъл на думата. Хората, на които в значителна степен се дължи фактът, че българската култура, наука и образование отдавна имат своето европейско и световно признание.

Вярвам, че всяко време има своите будители. Нека всички ние, с всеки изминал ден да чувстваме, че ставаме по – добри, да се раждат нови надежди, да възкръсва вярата в ценностите, които истински осмислят човешкия живот. И дано да съумяваме да пазим този дух“, каза пред десетките жители и гости на Кубрат кметът Алкин Неби.

Слово по повод празника на будителите каза и преподавателката от Професионалната гимназия в града, Тадженур Велиева, която припомни делата на истинските светила и будители от историята на България. Венци бяха поднесени от Община Кубрат, от училищата в града, от институции и политически сили, граждани.

След церемонията малки и големи изнесоха вълнуващ концерт с участието на Танцов клуб „Валенс“ към СУ „Христо Ботев“ в Кубрат с ръководител Валентина Димитрова. На площада в лудогорския град талантливите танцьори изпълниха няколко танца, сред които – „Боалийско хоро“, „На мегдана“ и един съвместен танц – „Арап“. На сцената пяха деца от първи и пети клас с вокален ръководител Сийка Русева. Концертната програма със стихотворение откри Емира Мустафова от втори клас.

По повод празника на сцената пяха и талантливите певци към музикалната школа на читалището – Алекс Евгениев, Илкнур Бейнур и Даная Драганова с ръководител Гинка Денчева. Разкошни народни танци представиха и младите танцьори на танцовата школа към читалището с ръководител Гинка Панчева.

След концертната програма забавата за децата продължи с много игри и рисуване в пригодена за целта шатра, а за жители и гости бе организирано изложение на продукти от местни производители по инициатива на МИГ Завет-Кубрат. Децата се забавляваха и на организирано тържество в следобедните часове.

По повод празника беше изнесен и вечерен концерт с участието на Фолклорна формация „Пагане“ с ръководител Гинка Панчева, с участието на певци от Музикалната школа към читалището с ръководител Гинка Денчева и талантливите Александра Овчарова, Доника Емилова, както и Анита Димитрова – възпитаник на на Средното музикално училище в град Русе, която откри концертната програма с песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“ под съпровода на китариста Камен Кирилов.

Специално участие взе и обичаната народната певица – „гласът на Добруджа“, Ивелина Димова, която получи лични поздравления и разкошен букет цветя от кмета на Общината Алкин Неби. На няколко пъти площада в центъра на Кубрат отесня от кръшните хора, в които освен страхотните танцьори, се включиха малки и големи, жители и гости на лудогорския град.

За доброто настроение на всички бяха осигурени овеселителни атракциони, места за отдих и почерпка, а празникът продължи до късно вечерта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе