Мащабна спецоперация на ГДБОП в Разград

Операцията е осъществена днес от служители на СБОП – Търговище и отдел “Киберпрестъпност” ГДБОП, със съдействието на ГДЖСОБТ, ОДМВР – Търговище, Разград и Хасково. Проведени са множество действия по разследването / претърсване, обиск и изземване/, в резултат на които е неутрализиран цех за производство на спортни облекла, носещи запазени търговски марки на световноизвестни компании. Иззети са шевни и щамповъчни машини и съоръжения, използвани в незаконното производство, както и множество спортни облекла, носещи белезите на световноизвестни търговски марки.

Действията по разследването са проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Търговище, по образувано досъдебно производство по чл. 321, ал.3, пр. 2, вр. с ал.1 и ал. 2 от НК, касаещо дейност на организирана престъпна група, извършваща престъпления по чл. 172 б. Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.

YouTube

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи.

ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе