„Професора“ отбеляза своя 70-годишен юбилей

На 9 ноември 2022г., ЗМС и ЗТ Хасан Исаев Мюрселов (Професора), един от най- великите български борци в свободната борба, олимпийски шампион от Монреал 1976 г., двукратния световен и двукратен европейски шампион при мъжете, празнува своя 70 годишен юбилей.

Хасан Исаев /известен е с това име/ е роден на 9 ноември 1952 г. в с. Бисерци, Община Кубрат, Разградска област.

YouTube

Започва да тренира борба на десет годишна възраст при самоукия треньор Байрям Велиев, а по-късно при Юмер Фикриев. Състезава се за СК „Лудогорец“ (Разград).

През 1964 г. за първи път участва на състезание – става окръжен шампион на Разград. По онова време 12-годишното момче тежи едва 18 килограма, но преборва всички противници, които били тежки 30 кг.
Следващата година, през 1965г., Исаев става републикански шампион в кат.30кг, а е тежал 22 кг.

През 1966г. на републиканското първенство за юноши – младша възраст в кат. 40 кг, се класира на 3 -то място /на това състезание е тежал 33кг/. Привлечен е в националния отбор от Райко Алексиев.
През 1970г., като юноша за първи път е републикански шампион на България при мъжете в кат.48кг. В продължение на 10г. е шампион по свободна борба на България при мъжете в кат. 48 кг. През същата 1970 г., когато е на 18 години става за първи път и европейски шампион по свободна борба в кат. 48кг, за юноши в Швеция. През 1972 г. Исаев става европейски шампион при младежите, а през 1973 г. в Лозана при мъжете / ще видите снимките от триумфа му в Лозана/.

Най – големият му успех е олимпийското злато от Олимпиадата в Монреал през 1976 г. в категория до 48 кг. в свободния стил. Надпреварата в Канада е особено драматична, а на всичко отгоре именитият ни състезател стига до отличието с подут лакът. Рейдът към златото започва с категорична победа над кубинеца Мигел Алонсо, последвана от силни борби срещу Собхан Рухи (Иран) и представителя на домакините Рей Таканаши. Всичко, разбира се, се решава в епичните битки срещу Роман Дмитриев (СССР) – стигнал до среброто, Акира Кудо (Япония) – грабнал бронзовия медал, и коравия кореец Ким хва-Кюнг, останал пети в крайното класиране. Исаев е и двукратен световен шампион (Истанбул’1974 и Минск’1975), както и веднъж е вицесветовен шампион от световното първенство в Техеран през 1973 г.
Два пъти европейски първенец (Лозана’1973 и Лудвигсхафен’1975). През 1973 година е носител на Златния пояс „Дан Колов“. Многократен републикански шампион на свободната боба във всички възрасти, а също и многократен шампион от международни турнири в кат.48кг на свободната борба.

Многобройните контузии го отказват от борбата през 1979 г. След приключване на спортната си кариера работи като треньор в СК „Лудогорец“ (Разград) и спортното училище „ Хан Аспарух“ в Разград.
Неговите състезатели спечелват над 70 медала. Името и делата, които е извършил и продължава да върши в живота си Хасан Исаев са добре познати и известни на българският народ, като за дейността си многократно и напълно заслужено е награждаван. През 2002г. е награден с Орден „Стара планина“ I степен „за извънредно големите му заслуги за развитието на спорта и по повод 50 години от рождението му“.
За спортните си успехи които е постигнал в борческата си кариера, Хасан Исаев е удостоен със званието : „Заслужил майстор на спорта” и “Заслужил треньор на Република България”.

Също така малко известен е факта, че Хасан Исаев е удостоен със званието: „Почетен гражданин на гр. Разград”, „Почетен гражданин на гр. Кубрат” и „Почетен гражданин на с. Бисерци” (родното му село).

Той е включен в златния летопис на плеядата световни борци на олимпийските игри и световни първенства. Хасан Исаев е щастливо женен от 08.01.1973г. за съпругата си Сюлбие с която имат две прекрасни деца: Ершан и Нуршен. В началото на следващата година им предстои да честват 50 годишен юбилей /златна сватба/. 

Днес на 9 ноември 2022г., ЗМС и ЗТ Хасан Исаев Мюрселов (Професора), един от най- великите български борци в свободната…

Posted by Журнал за борба on Wednesday, November 9, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе