Читалището в Каменово отбеляза 111 години

НЧ „Напредък – 1911“ в кубратското село Каменово отбеляза 111 години от своето основаване. Гости на празника в лудогорското село бяха Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Мирослав Йорданов, завеждащият Отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ към Община Кубрат Здравко Вутов, местни общественици, жители и гости.

Празникът на културната институция откриха председателят на читалището Ростислав Радев и секретарят Петя Неделчева. Поздравителни адреси бяха отправени от кмета на Кубрат Алкин Неби, както и от гостуващия танцов състав на читалището от разградското село Дряновец, което също носи името „Напредък“, но е по-старо от читалището в Каменово с кажи-речи 17 години.

YouTube

„Скъпи жители и гости на село Каменово! Скъпи читалищни членове и скъпи самодейци! Приемете моите най-искрени поздравления по случай 111-та годишнина от основаването на Народно читалище „Напредък-1911“ в село Каменово! Преди 111 години нашите предци, водени от желанието да се съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местно читалище. Днешният празник е признание за всички Вас – читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух и национална идентичност. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, вашата всеотдайност е пример за подражание. На всички пожелавам здраве, ентусиазъм, много творчески идеи и успехи в благородното читалищно дело!“, казва в поздравителния си адрес до читалището в Каменово кметът Алкин Неби.

Домакините в лицето на фолклорна група „Капанка“ поздравиха присъстващите с народните песни: „Заръчала ѝ Янка“, „Мари моме хубава“ и „Писнал ми беше сив сокол“. Гостите от село Дряновец представиха забавен скеч, както и няколко песни при които малкият и уютен салон бързо се изпълни с десетки танцуващи, сред които бяха и гостите от Общината, под ритмите на нашенската и обичана фолклорна музика. Домакините получиха цветя и признателност, а гости и самодейци – грамоти и подаръци.

По време на празника председателят на читалището домакин, Ростислав Радев, представи кратък доклад за създаването и развитието на културното поприще през годините в капанското село.
„Тази годишнина ни дава възможност да обърнем поглед назад през годините, за да изразим нашето възхищение и преклонение пред това българско чудо наречено читалище, което измина дълъг и достоен път, продължавайки и развивайки традициите и обичаите в нашето село“, посочи в обръщението си Ростислав Радев. Той припомни през колко трудности и неволи е преминало читалището в Каменово, но и също припомни и за извървяният, и достойния път към развитието.

Читалището макар и плахо през годините набира сили и заживява пълнокръвен живот, ставайки част от Съюза на народните читалища в страната, със своята уникалност и индивидуална характерност. По време на представянето на историческата ретроспекция през годините с голямо уважение и признателност бяха споменати имената на основателите – първият председател Александър Тончев, деловодителят Христо Грънчаров, Христо Йовчев, Петър Михнев, Иван Коджахристов, Кирил Стоянов и много други. С едноминутно мълчание беше почетена и паметта на всички онези хора, дали частица от себе си в опазването на традициите и обичаите на село Каменово.

На сцената в село Каменово незабравими спомени оставят Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, капанския ансамбъл от столицата на Лудогорието – Разград, великият Георги Парцалев, голямата Лили Иванова и много други певци, артисти, таланти и състави. Фолклорният състав на читалището не един път е изправял публиката на крака и не само в Каменово, но и в Разград, Кубрат и Копривщица, както и на много други места в родината. Към днешна дата читалище „Напредък – 1911“ се опитва да запази и съхрани своето духовно пространство, възраждайки традициите и обичаите, да се запази като школа за родолюбие, каквото винаги е било.

Сред официалните лица на събитието бяха също кметският наместник на Каменово Пламен Христов, земеделският производител Мариела Йорданова от Кубрат, специалистът от РЕКИЦ „Читалища“ – Разград Тодор Иванов, както и гостите от близкото село Топчии – Гинка Петрова и Петър Николаев, които изпълниха разкошни и сгряващи сърцето песни, посветени на родния край и село Каменово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе