Литературна вечер се проведе в Кубрат

Литературна среща „Трудното пътуване започна..“, посветена на кубратските поетеси, се проведе тази вечер в Ритуалната зала към местното читалище в град Кубрат.

Поетичната вечер уважиха лично кметът на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, гостите от град Разград – Емил Чанков, Пламен Панчев, представителите на Регионалната библиотека „Боян Пенев“ в Разград – Петя Аврамова и Галя Ралева, библиотечните специалисти от Кубрат – Милена Димитрова и Стефка Явашева, кубратският художник Димитър Атанасов, директорът на най-голямото училище в общината Росица Христова, местни общественици, културни деятели, общински съветници, журналисти и други.

YouTube

С Песента „Магията на старата любов“ по музика на Николай Киселов започна разкошната среща на кубратчани с поетесата Петя Пашева, която чрез пряка връзка от столицата София, се включи в откровен разговор с публиката и отговори на поставени от ученичката Арнел Кедик въпроси. Петя Пашева е и автор на текста на песента, с която в началото бяха поздравени всички присъстващи.
Авторката на редица прекрасни стихове поздрави публиката и организаторите за тази, по нейните думи, „мила поетична вечер“, като сподели, че обожава с цялата си душа поезията, цветовете на есента, цветята и по-специално цветето момина сълза, радостта в очите на хората, заявявайки обаче, че ненавижда, злобата, завистта, некоректността и предателствата.

Учениците от XII-ти „а“ клас при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат – Хелин Байрактарова, Селин Неби, Дерия Кър, Арнел Кедик и Християна Няголова рецитираха изящно стихотворенията на кубтатските поетеси Галина Миланова и Галина Енчева.

Красиви творби на поетесите Петя Пашева, Селвер Алиева, Женя Славска, Дора Дякова и Искра Антонова бяха представени от училищните преподаватели Марийка Христова, Анка Василева, Пламена Овчарова-Вутова, Атанаска Колева, както от завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат Здравко Вутов и други.

Поетът Пламен Панчев изказа своите впечатления за вече починалите Галина Енчева и Галя Миланова от Кубрат, които е познавал лично и е бил в отлични приятелски отношения. Той подчерта, че тяхното творчество е живо, а чрез него днес живеят и те. Поетът не спести и похвали към младите хора, които редом с по-възрастните присъстваха сред кубратската публика тази вечер. Впечатление направи новината, че вдъхновени от кубратското творчество съвременни писатели вече си пробиват път и сред европейски литературни форуми, печелейки престижни международни награди и отличия.

Впечатления, съкровени и топли спомени за поетесите изказаха всички гости и приятели на писателите от град Кубрат. Срещата продължи в топла и уютна атмосфера, имаше смях, но и сълзи в очите.

„Нека да ги помним с усмивка, да ги помним с разкошната им поезия, да ги тачим и носим в сърцата си“, призова в края на литературното събитие преподавателката Марийка Христова. Кратко, но съдържателно представяне на творчеството и биографиите на поетесите от град Кубрат направи библиотекарката Милена Димитрова от град Кубрат.

КУБРАТ ОБИЧА И ЩЕ ПОМНИ СВОИТЕ ПОЕТЕСИЛитературна среща "Трудното пътуване започна..", посветена на кубратските…

Posted by Община Кубрат on Thursday, November 17, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе