Какво представлява горивният филтър и каква е неговата функция?

Горивният филтър пречиства горивото от замърсявания и частици ръжда, като ги възпрепятства да попаднат в двигателя и да причинят вреди. Ако в двигателя навлезе боклук – дори малки частици ръжда – той причинява безсмислен пробег на частите на двигателя и води до разрушаване на системата като цяло. Горивният филтър е проникваща преграда, която почиства горивото от замърсявания, наноси и чужди вещества, и ръжда, преди да имат възможност да попаднат в горивната система и накрая в двигателя на Вашия автомобил. Горивният филтър може да бъде касета с филтриращ материал, изработен от хартия.

Компоненти на енергийната система:

YouTube

  • резервоар за гориво;
  • горивна помпа;
  • горивни линии;
  • горивни инжектори;
  • карбуратори.

Работа на горивния филтър:

Горивото преминава през филтъра за гориво. Филтърът изпраща горивото от резервоара за гориво към двигателя. Филтърът пречиства горивото през горивните тръбопроводи, които пренасят горивото от резервоара до двигателя, за да бъде изгорено. От основно значение е горивото, което постъпва в двигателя, да бъде замърсено и освободено, като се започне от частиците. За да се предотврати навлизането на каквито и да било отпадъци в двигателя, горивнaта система ще помогне за елиминирането на боклуците. Когато преминава през горивния канал, горивото стига до двигателя и се влива в стартовата камера, за да се осъществи възпламеняване с помощта на горивни инжектори.

Изображение на горивния филтър от autodoc.bg

Кога е необходимо да смените горивния филтър

Повечето производители препоръчват смяна на горивния филтър между 20 000 и 150 000 км. Колкото по-стар е автомобилът, толкова по-често трябва да бъде смяната на филтъра. Това се дължи на факта, че след около седем години шофиране ръждата и боклукът се развиват по-бързо и блокират филтъра.

Горивният филтър е от основно значение за идеалното функциониране на двигателя и подобно на повечето части в автомобила изисква редовна поддръжка. Бензинът, който се намира в автомобила, се използва за задействане на двигателя. Независимо от това, различните частици, които се съдържат в газта, могат да навредят на двигателя на автомобила Ви. Горивният филтър има за цел да филтрира тези замърсявания преди да попаднат в двигателя, така че Вашият двигател да работи само с пречистена газ. Въпреки това след известно време горивният филтър може да се запуши и замърси с твърди частици.

Как се сменя горивният филтър?

Тук можете да преминете стъпка по стъпка:

  1. Поставете леген или кофа под филтъра.
  2. Развийте  всички болтове, които свързват филтъра със системата за гориво на автомобила
  3. Поставете парцал близо до филтъра, за да не разлеете гориво
  4. Носете предпазни очила
  5. Внимателно отстранете захранващия маркуч от горивната система.
  6. Премахнете филтъра
  7. Поставете новия филтър
  8. Предварително завъртете филтъра и проверете дали не е свободен и готово.

Източник на информация:

Информиран за горивен филтър на autodoc.bg

Информира за смяна на филтри на autoglanc.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе