Седмица на толерантността в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Езерче

Приключи седмицата на толерантността от 14-ти ноември до  18-ти ноември, в  която чрез многообразни инициативи ОУ “Св.П.Хилендарски“ отбеляза 16 ноември – Международен ден на толерантността. Дейностите, които се провеждаха преминаха под  мотото „Да бъдем толерантни“.

С ръчички и сърца учениците от първи клас с класен ръководител Лейля Чалъкова отбелязаха Деня на толерантността. Малките първокласници разбраха, че за да бъдем толерантни, трябва да уважаваме, да бъдем търпеливи, внимателни и да проявяваме разбиране към различните от нас. Вече знаят, че всички ние сме различни и всички ние сме равни .

YouTube

Учениците от 2. клас под ръководството на г-жа Доротея Белчева дискутираха и твориха на тема: „Толерантност, но не само за ден! Познаваме правилата и ги спазваме.“

Учениците от 4. клас изпратиха своите „Послания със стихове за толерантността“. Изготвиха постер ,, 10-те  Златни правила на толерантността“ под ръководството на класния си ръководител Семиха Карамустафа.

В часа на класа учениците от първи и трети клас под ръководството на госпожа Лейля Чалъкова и госпожа Айше Реханова отбелязаха деня на толерантността. С разнообразни игри учениците показаха, че са различни, изобщо не си приличат, но са равни. Казаха си „Здравей“ по различен начин. Чуха приказката „За доброто сърце“. Застанаха в кръг – доказаха , че са приятели. Изпяха песента „Дъгата“. Завършиха урока с думите „Ако всички се толерират един друг, ще направим света си толерантен заедно“.

По класове и групи за целодневно обучение се организираха беседи. Децата разбраха, че толерантността е уважение, приемане и разбиране на хора от различни култури и проява на търпимост към чуждо мнение, поведение, желания, интереси и цели.

Учениците от ЦДО 3-4 кл. под ръководството на Иван Русев проведоха беседа на тема за толерантността, ролеви игри,, Да играем заедно“, „ Вълшебна дума“, „ Да се поздравим“

Учениците от ЦДО 1-2 клас под ръководството на г-жа Фатме Мурад подготвиха табло по случай 16 ноември – Международен ден на толерантността.

Учениците от 6-ти кл. под ръководството на  г-жа Фатме Хавенгели изготвиха тематичен постер, посветен на толерантността и 7 кл също постер с класния си ръководител Гюрсел Али.

Учениците участваха в различни инициативи, свързани с приятелството, взаимоуважението, търпимостта и разбирателството. Всеки клас излъчи най-толерантния си  съученик – отзивчив, търпелив, искрен, добронамерен и отворен към всички.

Тематични ролеви игри се проведоха в  ЦДО 5-7 кл. под ръководството на Генчо Станков: „Локомотив с вагони“- Локомотивът е с отворени очи, вагоните не виждат и сляпо го следват, без да знаят, на къде ги води, с каква скорост и дали няма да катастрофират или дерайлират. „Свободно падане“- трябва да преодолееш страха и да повярваш, че ще бъдеш спрян от съучениците си, за да не паднеш. И двете игри са свързани с това, дали имаш доверие на своите съученици.

На самия ден -16-ти ноември, УКС (училищен координационен съвет) посрещна всички ученици, учители и служители с тематични символи за 16 ноември-Международен ден на толерантността. Благодарим на предс. на УКС –г-жа Фатме Хавенгели и на  членовете –ученици: Мертин Хюсменов-5 клас и Мюжгян Бурукова-5 клас.

Проведе се и общоучилищно хоро, на което се хванаха ученици, учители и директора. 

В края на седмицата на толерантността, по предварително утвърдения график, се проведе награждаване на номинираните от всеки клас с грамоти за „Най-толерантен ученик“.

Списък на най-толерантните ни ученици:

1 кл. Мейра Хаджиахмедова

2 кл. Есиля Мурадова

3 кл. Адилян Мехмед

4 кл. Хаял Нанишева

5 кл. Гьокай Хаджиахмедов

6 кл. Ахмед Халилходжа

7 кл. Симге Гавалджи

Учителският колектив също направи номинация за „Най-толерантен учител“. Тъй като резултата беше равен (с еднакъв брой гласове), с награди и грамоти се удостоиха следните учители:

  1. Генчо Станков –учител ЦДО (5-7 кл)
  2. Доротея Белчева –учител начален етап.

Връчиха се поощрителни награди от училищното ръководство с грамоти на учениците от 2-ри кл. с класен ръководител Доротея Белчева, които участваха с колективно пано в Регионалния конкурс “Природата-извор на живот“ и на Гюлшен Караали –ученичка от 7 кл. –индивидуална награда и грамота за участие с изготвяне на презентация за седмицата на патронния празник на училището.

Накрая директорът връчи грамотата за 1-во място на училището на преподавателя по ФВС –Гюрсел Али и на Доротея Белчева от участието ни в инициативата „Европейски ден на спорта в училище – European School Sport Day“. Грамотата бе официално връчена от Областния управител Драгомир Златев в РУО-Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе