До края на юни 2023 г. над 700 училища запазват медиаторите си

Образователните медиатори и социалните работници в 721 държавни и общински училища, назначени по националната програма на Министерството на образованието и науката, ще продължат работата си до 30 юни 2023 г.

Това става възможно, след като правителството удължи с още 6 месеца срока на Национална програма „Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“. По нея са назначени 946 образователни медиатори и социални работници. Целта е да се намали рискът от преждевременно напускане на образователната система на учениците от уязвимите групи и да се формират у тях положителни нагласи към образованието.

YouTube

Образователните медиатори съдействат на педагогическите специалисти за подобряване на обмена на информация между учители и родители. Те оказват необходимата подкрепа на родителите при самоподготовката и упражненията на децата, като им предоставят необходимата за това информация.

Правителството прие също така постановление, с  което отпуска 4 501 365 лв. за изплащане на възнагражденията на образователните медиатори и социалните работници в общинските училища.

Съгласно условията на актуализираната Национална програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“ средствата ще се предоставят на общините и са осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022г.

Чрез постановлението се осигуряват средства за назначените образователни медиатори и социални работници за финансиране на възнагражденията им до 30.06.2023 г.

Образователните медиатори и социалните работници оказват съдействие при обхващането и оставането на учениците, подлежащи на задължително обучение в училище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе