175-годишнината от рождението на Христо Ботев бе отбелязана с пощенска марка

Сто седемдесет и пет годишнината от рождението на Христо Ботев е повод да преосмислим още веднъж неговата героична кауза, вълнуваща поезия и ярка публицистика. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски по време на валидиране на пощенска марка, посветена на националния герой. Печатът за пускането в употреба бе поставен и от заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев, заместник-министъра на културата Пламен Славов, председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботйов и директора на „Български пощи“ ЕАД Филип Алексиев.

Христо Ботев е първият български революционер, който се появява на пощенска марка, припомни заместник-министър Папукчийски. През 1926 г. е отбелязана 50-годишнината от смъртта на поета и революционер, чрез пускането в употреба на серия от три пощенски марки.

YouTube

През годините образът на Ботев е художествено интерпретиран от едни от най-видните български художници. Издадени са над 20 пощенски марки и пощенско-филателни продукти.

Художник на пощенско-филателното издание, което бе валидирано днес е Емилио Бората. Той е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своя творческа интерпретация на символа на българската сила и борбеност – лъвът.

Министерството на транспорта и съобщенията предостави временно на Народното събрание поредица от марки, посветени на Ботев от последните десетилетия. Те ще бъдат изложени в кулоарите на парламента за седмица.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе