Уязвими групи хора от Лудогорието получават помощ с европроекти

Във всички седем общини на Разградска област се изпълняват проекти по процедура „Топъл обяд”, финансирани от Програма „Храни и основно материално подпомагане” 2021-2027. Общата им стойност е 4 313 468 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Услугата „Топъл обяд” получават 1830 жители на региона в затруднено положение.

Продължителността на проектите е от 33 до 36 месеца, в зависимост от датата на започване на дейностите в отделните общини, и следва да приключат до края на септември 2025 година.

YouTube

Целта на социалната услуга е да осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт на лицата и семействата които не могат да си я осигуряват сами или с помощта на свои близки, поради материални, финансови или здравословни проблеми.

Дейностите са насочени към осигуряване на подкрепа за преодоляване на основните лишения от храна и основни материали за осигуряване на нормални условия за живот на хора, които живеят в крайна бедност, изпитват тежки материални лишения и живеят в социална изолация.

Потребители на социалната услуга са:

  • хора и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тях, и не получават подкрепа от близките си
  • граждани, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа
  • хора с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ
  • граждани, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане
  • скитащи и бездомни лица
  • хора от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.

На потребителите се предоставят и съпътстващи услуги – индивидуално и групово консултиране и съдействие, съобразно нуждите им за:

  • ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общините
  • ползване на административни общински, здравни и образователни услуги
  • управление на семейния бюджет, здравословно и балансирано хранене и други.

Областен информационен център – Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе