Какво представляват сървърите?

Независимо дали притежавате мощен компютър, ако работата ви е обвързана с голям обем данни, то наличието на сървър към конфигурацията ще ви бъде от полза.

В онлайн и физическите магазини ще откриете както нови, така и употребявани устройства от този тип, притежаващи различни спецификации и начин на свързване, споделят от Kvantservice. 

YouTube

Какво представлява сървърът?

Сървърът може да бъде както софтуерна програма, която предоставя други услуги към свързани в мрежа компютри, които се наричат “клиенти”, както и самата конфигурация да представлява компютърно устройство, което стартира софтуерен сървър и е под формата на хост. 

Тези машини са различни по големина и характеристики, които определят надеждността им. Големината им се измерва според показателя за височина, които се изразява чрез “U”. Може да бъде между 1 и 4 единици.

Какви функции изпълнява хардуерната конфигурация?

В зависимост от решението на потребителя на компютърната мрежа и система, сървърите могат да изпълняват както една, така и множество функции. Основната роля на тази конфигурация, е да предоставя обслужване на много потребители едновременно, които могат да бъдат под формата на хора или други компютри. 

Сред основните характеристики на машината, е че при инсталирането на един софтуер, той приема неговите функции. Най-често се използва за обслужване на сайтове, които искат да предоставят достъп на многобройните потребители едновременно. Инсталирайки уеб сървър, можете да използвате системата за хостинг.

Ако целите обслужването на много потребители, то трябва да обърнете внимание на две от характеристиките на конфигурацията, които имат значение при изпълнение на задачите, скоростта, съхранението на данните:

  • процесор – ако искате да притежавате мощно устройство, което да не допуска системни и фатални грешки по време на експлоатация и да работи качествено, то трябва да обърнете внимание на процесора. Най-честите предложения, които ще откриете, са с 1 или 2 ядра, като на места се откриват и по-специализирани и мощни предложения с четириядрени процесори. Процесорната мощ на високо ниво ще подсигури обслужването на повече потребители едновременно;
  • оперативна памет – несъмнено голямата оперативна памет ще окаже съществена роля в съхранението на данните и тяхната сигурност. Тези параметри имат ключова роля. Моделите, които можете да откриете на пазара са най-често с 16, 32, 64, 128, 256 и 512 GB.

Специалистите от Kvantservice напомнят, независимо дали избирате ново устройство за закупуване или втора ръка, да обърнете внимание на тези две характеристики, осигуряващи захранването на останалите компютри в мрежата и способността за съвместен и многоброен достъп.

Какви сървъри ще откриете според тяхното предназначение?

Съществуват няколко основни вида сървъри, които се разграничават според приложението им:

  • файлов или FTP – осигурява достъп до общи ресурси и играе ролята на хранилище за файлове;
  • уеб – достъпът до него може да бъде локален, през всеки компютър, разполагащ с Уеб браузър. Ако го използвате като хост, вашият сайт ще бъде достъпен 24/7, ако не бъде прекъснато захранването;
  • DNS – предназначението му е да извършва управлението на IP адресите. Чрез DNS сървъра имената на хостовете се преобразуват в IP адреси;
  • за приложения – благодарение на тази разновидност приложенията се превръщат в достъпни за потребителите. Базата данни се съхранява на сървъра, а чрез другите компютри в мрежата се подават заявки за достъп до информацията;
  • за електронна поща – служи за управление на съобщенията в електронната поща на свързаните в мрежата потребители, което улеснява комуникацията;
  • за защита – благодарение на употребата му се създава сигурна връзка с интернет. Притежава 3 адаптера с различна роля. За връзка с интернет, за локална мрежа и за LAN.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе