Какво представляват спирачните дискове, накладки, както и какво е тяхното разграничение?

Спирачните накладки са част от дисковите спирачки, използвани както в превозни средства, така и в различни приложения. Те се състоят от стоманени опорни плочи с раздробяващ материал, прикрепен към повърхността, който е обърнат към кръговия спирачен ротор. Спирачната плоча обикновено представлява железен (или от въглероден композит) кръг, свързан с окачването на превозно средство, мотоциклет или дори велосипед и се захваща от спирачни възглавници, държани в спирачния апарат. Триенето между спирачния диск и възглавниците спира автомобила. Стандартния механизъм за спиране на едно превозно средство се състои от няколко спирачни накладки, спирачен диск и спирачен апарат за всяко от колелата. Възглавниците са монтирани така че, триещият им материал практически контактува с различните страни на спирачния диск. Пластинените спирачки наподобяват спирачките на велосипед. Тъй като факторът на напрежение се прилага към превключвателя, той издърпва метално жило, която смачква двете клещи заедно, причинявайки смачкване между подложките на бънджито и металния ръб на гумата.

По същия начин, в превозно средство, когато се приложи коефициент на напрежение към педала на спирачката, той се грижи за течности през различни камери и отвори, за да смачка спирачните накладки заедно, а те от своя страна притискат ротора (за разлика от колелото) и мощността се изпраща със сила вместо чрез жилото. Изтъркването между подложките и плочата е с отвеса на превозното средство като по този начин ръбът се затопля.

YouTube

Части на спирачния диск:

  • механизмът за спиране на диска се състои от широк набор от части, но в основата на рамката са:
  • Един диск/ротор
  • Спирачен апарат
  • Спирачни възглавници/накладки

Части на спирачната възглавница:

  • Спирачната възглавница се състои основно от три части, по-конкретно:
  • Задна плоча
  • Покриващ субстрат
  • Комбинация за покритие на триенето

Кога трябва да сменя спирачните дискове и накладки?

Няма конкретен график кога е най-добре да замените Вашите спирачни възглавници. Това означава, че си струва редовно да ги проверявате като поради тази причина пробегът на автомобила може да бъде полезен. Типичното износване на спирачните възглавници зависи от начина и мястото на шофиране, например при шофиране в градски район спирачните възглавници могат да се развалят по-бързо, отколкото извън града, тъй като трябва да намалявате по-често в градския трафик.

Независимо дали работите с експерт или сами извършвате поддръжката, е добре да проверявате спирачните накладки при стандартна употреба всеки път, когато гумите са огънати.

 

  • симптоми:

  • Свирещи гуми при намаляване на скоростта
  • Неудобство забавяне на перфектно разположен
  • Вибрация на спирачния педал
  • Миризма на изгоряло, както и дим, излизащ от колелата

От друга страна, Спирачните плочи са износващи се части. Във всеки случай те са планирани така, че износването на накладките обикновено е по-голямо, отколкото на спирачното колело. Можете да смените табелите в собствения си гараж. Автомобилът трябва да се повдигне, колелото да се отстрани и спирачният апарат да се отвинти. При смяната на спирачните кръгове е препоръчително да се сменят и възглавничките и спирачните челюсти, тъй като старите може да са износени. След такава промяна не е необходимо да се източва спирачната рамка чрез налягане. Като общо правило спирачните апарати трябва да се подменят на всеки 25 000 до 65 000 мили, докато роторите трябва да се подменят някъде към 30 000 и 70 000 мили. Въпреки това конкретният брой може да варира в зависимост от условията и начина на шофиране. За щастие, вероятно ще се сблъскате с незначителни последици, когато спирачните възглавници се доближават до умопомрачителен финал, което опростява края и възстановяването. Възможността за загуба на мощност за забавяне (при която ефективността на спирачките намалява с повишаването на температурата) се намалява чрез кръгови спирачки, планирани с вътрешна вентилация. Те разполагат с присъщи охлаждащи пространства, които карат допълнителен вятър да преминава през революцията и по този начин да разсейва топлината от триенето. За да се подобри допълнително въздействието на забавяне върху мокри повърхности, са достъпни спирачни кръгове с отвори, в които са направени отвори по цялата плоча.

Очаквани признаци, че това е идеалната възможност за още една спирачна плоча

  • 1. Скърцане или писък от спирачката
  • 2. Писклив звук при забавяне на скоростта
  • 3. Вибрации при забавяне на скоростта
  • 4. Вземете малко марж, за да спрете

Източник на информация:

Цялата информация за спирачните дискове е взета от topavtochasti.bg
Цялата информация за спирачните накладки е взета от diagnosticsandrepair.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе