Национална кампания „Мартеница аз ти връзвам“

За четвърта поредна година Сдружение “Зазоряване” организира Национална кампания „Мартеница аз ти връзвам“. Тази година кампанията е със съдействието на район “Оборище”, Столична Община. Целта на кампанията е да съберем заедно мартеници, които ще бъдат дарени на деца и възрастни хора от социални институции. За нас е важно и да уважим и запазим изконната българска традиция мартениците да бъдат ръчно изработени, за да носят здраве, късмет и плодородие.

В предходните години кампанията на Сдружение „Зазоряване“ беше изключително успешна и с всяка изминала година броят на дарителите се увеличава.

YouTube

През 2020 година са събрани и дарени 750 мартеници в 10 институции за деца и възрастни в цялата страна.

През 2021 година от дарители са събрани 3215 мартенички и са дарени в 25 социални и болнични заведения.

През 2022 година са дарени 4300 мартеници в 20 социални институции в София и страната, в детски клиники и болници и във всички центрове за бежанци.

Тази година с обединените усилия на Сдружение “Зазоряване” и район “Оборище” се надяваме нашето послание за здраве и благополучие да достигне до още повече хора, на които няма кой да подари мартеничка.

За Сдружение „Зазоряване“

Мисията на Сдружение „Зазоряване” e pопуляризиране и съхраняване фолклора на малките етнографски общности и етноси. Целите на сдружението сa разпространение и утвърждаване на духовни и културно – просветни ценности, подпомагане на културни и творчески изяви. Съхранение, утвърждаване и разпространение на традиции, обичаи, автентичен и обработен фолклор като духовна същност на българския народ. Утвърждаване осигуряването на равенство между всички български граждани и етническа толерантност.

За район „Оборище“

Район „Оборище“ е разположен в централната градска част на София. Районът се характеризира с аристократични сгради, строени преди Втората световна война, както и с монолитни кооперации от 70-те години на миналия век. На територията на района има множество административни сгради – Народно събрание, Министерски съвет, Столична община и др., както и редица чуждестранни посолства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе