Видове скелета и монтаж

Скелето представлява сложна рамка, най-често изградена от тръби или прътове, която позволява на строителните работници да изграждат и поддържат конструкции, безопасно и ефективно в същото време. Добре изграденото скеле е безопасно за използване и достатъчно издръжливо, за да издържи тежестта на строителните работници и тяхното оборудване. В зависимост от специфичните нужди на строежа, работниците използват различни видове скелета. Експертите от izotech.com споделят, че всеки вид има свои уникални качества и предимства. Какви са те?

Какви видове скелета има?

Има няколко основни вида. Спрямо вида на строежа се използва различен тип, всеки от които със своите специфични характеристики:

YouTube

  • мобилни – поставени са на колела. Те са проектирани, с цел да се местят лесно и обикновено се използват за неща, като боядисване и мазилка, където работниците трябва често да сменят позицията си. Поради по-лесното им преместване и по-малката стабилност, не се използват за по-сериозна ремонтна или строителна дейност. Най-често са стоманени или алуминиеви;
  • фасадни – използват се за извършването на дейности по външната част на сградите, като саниране, боядисване или слагане на изолация и мазилка. Направени са така, че да се изграждат и разглобяват по-бързо и често са от олекотени материали. Обикновено са метални и притежават по-голяма височина. Металите за направа най-често са алуминий и стомана, защото са най-леки;
  • рамкови – носещите и укрепващите компоненти са рамки. Като допълнителна подпора се ползват и тръби в зоната на възлите;
  • подпорни – известни са също и като носещи или подкофражни. Служат за опора. Създадени са така, че да поддържат големи тежести и натоварвания. Поради тази причина се ползват почти винаги при строеж на партерни етажи и при изграждането на плочи и подпорни колони. За да се избегне срутване, скелето не трябва да се демонтира преди бетонът да е изсъхнал.

Материалът, от който са изработени, може да бъде метал (най-често алуминий или стомана, защото са леки и здрави), дърво, а в някои държави в Източна и Югоизточна Азия се правят и от бамбук, защото е лек, здрав и евтин.

Какво трябва да знаете за монтажа и демонтажа им?

Без значение какъв вид ще ползвате, трябва да знаете как да го сглобите и разглобите, както и какви изисквания следва да сте изпълнили преди това. Преди да започнете изграждането на такава конструкция, трябва да се запознаете с наредбите и инструкциите. Те засягат материалите, от които е изградено скелето, неговото проектиране и начин на изграждане. Квалификациите, които е нужно да имат хората, изграждащи временното строително съоръжение, също са от първостепенна важност. Всички тези стъпки трябва да преминат и качествен контрол. Що се отнася до безопасността, е важно да се провери изправността на отделните елементи, без значение дали скелето е ново или е взето под наем, и да се монтира така, че да е издържа на лоши метеорологични условия и механични влияния. Освен това, изграждащите го работници трябва да са оборудвани с нужната обезопасителна екипировка. 

Монтажът може да се раздели на няколко основни стъпки. Започва с проверка на укрепващите нива и устойчивостта на отделните елементи при разпределението на тежестта. След това се създава чертеж на временната конструкция. Когато това се свърши, се разполагат основните рамки, като се вземат под внимание видовете стойки и скобите за външната и вътрешната фасада, в случай, че е с две такива. След това трябва да се нивелира и накрая се закрепва.

Демонтажът започва със свалянето на крепежните и диагоналните елементи, съгласно етапите на цялостния демонтаж на скелето, а след това останалите елементи се разглабят. Докато се случва разглабянето, е важно да се следи за стабилността на конструкцията, и да се внимава да не се изпусне някой елемент върху минувач или работник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе