Седмица, посветена на 150 г. от обесването на В. Левски и Ден на розовата фланелка в ОУ „Св. П. Хилендарски“-с. Езерче

19 февруари неизменно свързваме с гибелта на един от най-достойните синове на България – Васил Левски. В сърцето на всеки българин живее споменът за него- човекът с най-чиста душа, пример за родолюбие и принципност, напълно отдаден на идеята за свобода.

Тази година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски – Апостолът на свободата. Този ден е не само почит към делото му, но и възможност да погледнем към себе си, да осмислим извървения от народа ни път и да потърсим ориентир за онова, което сме пропуснали и към което се стремим. Този ден е за поклон пред делото и себеотрицанието, благодарност за най-съвършения урок по родолюбие. Заветите на Апостола ни дават национално самочувствие, но те ни заклеват в чест и отговорност, в борбеност и почтеност. Преклонението ни днес показва, че нито времето, нито бесилото могат да заличат неговата отдаденост пред отечеството.

YouTube

Повече такива учители са нужни за да могат децата да се научат да обичат отечеството си и достойните българи, жертвали живота си за свободата му.

По традиция ОУ „Св.П.Хилендарски“- с.Езерче отбеляза 150 години от обесването на Васил Левски с редица събития.

Училището посвети цяла седмица( 13.02. -22.02.) с различни по вид дейности, с които да почете Васил Левски. Изготвен бе кът за Апостола на свободата, представиха се беседи и презентации за живота и делото му. Във всяка паралелка бе проведен час на класа, в който учениците разговаряха за живота и дейността на този велик българин. Проведоха се още:

  • конкурс за краснопис;
  • конкурс за най- добър четец и най- добър рецитатор;
  • най- добра рисунка, посветена на Левски;
  • викторина „Кой е Левски“ с учениците от 5 и 6 клас;
  • „Лъвски скок“ 1-7 клас;
  • изработка на табла, книжки и работни листи за Левски;
  • виртуална разходка в къща- музей на Васил Левски в ЦДО 1-2 и 3-4 клас;
  • дискусия в часа за Занимания по интереси на тема “ Делото на Левски“ в ЦДО 5-7 клас.

Включихме се и в Пловдивската инициатива : Училища от цялата страна с едновременно изпълнение Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

В груповото/колективно изпълнение на Ботевото стихотворение се включиха учениците от начален и прогимназиален етап. Поздравления за прекрасното изпълнение, поздравления и за учителите, подготвили учениците за участие в тази инициатива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, което за трета година инициира сред училищата съвместното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски. На 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч. с включването в тази инициатива организаторите дават възможност на повече ученици да отдадат почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Материалите от снимки и видеоклипове се публикуваха на https://150.vasillevski.online.

Особено вълнуваща бе литературно-музикалната програма, подготвена от учениците от начален и прогимназиален етап, с която се направи закриване на седмицата, посветена на 150 г. от гибелта на Апостола. В поклонението прозвучаха тематични песни и стихотворения за Левски. Всички се потопихме в емоционалната атмосфера, в която почувствахме значимостта на делото му. Думите им звучаха и като послание:

„Апостоле, от теб се учим всички!
Апостоле, ти пример си за нас!
България за теб била е всичко,
България е всичко и за нас!“

В края бяха наградени учениците, отличени в конкурсите на училищно ниво в седмицата, посветена на Левски.

Училищното ръководство връчи грамоти и награди на отличниците в края на 1 срок:

  • Хаял Нанишева – 4 клас;
  • Мюжгян Бурукова – 5 клас;
  • Гюлшен Караали – 7 клас.

Грамоти и награди получиха за стимул ученици, получили отличия/поощрения от други конкурси на национално ниво.

Сред наградените бе и Корай Коджаалиев от 7 кл. , заел 2 място на състезанието по „Левски скок“ в Разград.

Специална награда получи и Мертин Хюсменов от 5 кл., който участва в Конкурс „Екзотични птици в естествената им среда“ на моден бранд „DiKa“. Неговата картина не бе сред наградените и му бе върната. Учителите и директорът събраха сумата от 60,00 лв и откупиха картината на Мертин с цел насърчаване ентусиазма и творческия му потенциал, а картината му да остане като експонат в училището.

Повече снимки можете да намерите на Фейсбук страницата на училището.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе