Областният управител участва в днешното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в Гюргево

Областният управител на област Разград Драгомир Златев взе участие в първото за 2023 г. заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група,  което бе проведено днес в конферетна зала на Окръжен съвет – Гюргево.

Домакин на срещата беше заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и ръководител на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску. Участие във форума взеха изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, представители на Областна администрация Русе, ръководители на институции към земеделските министерства в България и Румъния, аграрни стопани от крайдунавски области и журналисти.

YouTube

Целта на заседанието беше обсъждане на предложения на теми за заседанията на Съвместната група през 2023 г.

Областният управител Драгомир Златев предложи Областна администрация Разград да бъде домакин на заседание на СБРЗРГ през месец юли, по време на традициония Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Идеята е след съвещанието, на което ще се представят традиции и иновации в производството на млечни продукти в област Разград, румънската делегация да посети на място панаира.

Другите предложения от българска страна бяха посещение на биологична ферма за отглеждане на Български млечна коза със селекционен център в Щръклево, на предприятие за производство на масла от етертично-маслени растения в Иваново и на фирма, изградила завършен цикъл за отглеждане на трайни насаждения, производство на директен сок и шоково замразяване на плодове в село Новград, община Ценово.

Румънските членове на СБРЗРГ също предложиха интересни теми за заседания на Съвместната група: посещение и представяне на малка фабрика за сладолед в Гюргево; на нова модерна млекопреработвателна фабрика в село Стълпу, община Епурещи и на на ферма край град Фрътещи с демонстрационни парцели за екологично земеделие.

Освен това на съвещания в окръг Гюргево ще бъдат обсъждени темата за изменението на климата и предизвикателството пред фермерите по отношение на адаптирането на земеделските култури към специфичните изисквания с посещение на демонстрационни парцели със зърно в голяма земеделска ферма, както и дискутиране във ферма край град Гюргево на темата за стимулиране сътрудничеството между български и румънски асоциации на земеделски стопани и засилване на румънско-българския търговски обмен.

Всички предложени теми бяха утвърдени и от месец март започва провеждане на ежемесечни заседания в България и Румъния на ротационен принцип.

Припомняме, че взаимната работна група действа към този момент повече от 13 години в границите на Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Форумът се утвърди като един от най-механизми за обмен на опит в сферата на земеделието и преработвателната промишленост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе