Деца с противоправни деяния изработиха мартеници, емпатистите ги подариха на самотни жени от селата Сеслав, Бисерци и Звънарци

Деца, преминали успешно през корекционно-оздравителна работа от началото на годината до сега, бяха привлечени като доброволци да участват в творческите предизвикателства на Клуб “Емпатия“, която подпомага дейността на комисията посредством „Превенция чрез добротворчество“.  4 деца, от които две пълнолетни и две малолетни, имаха възможност да изберат дейност, в която да се чувстват полезни за другите.

„Искам ли да помогна на някой, различен от мен“, постави децата в ситуация, в която да направят избор и да вземат решение. Правонарушителите изработиха мартенички с помощта на родителите им, предназначени за самотни жени и други с тежка инвалидност. За жените от с. Сеслав, съдействие оказа кмета на селото Сунай Исмаилов, за Бисерци избор направиха активните доброволци в клуба Еля Раидинова и Изел Ерханова,  а за Звънарци съдействие оказа друг  активен доброволец-емпат Толга Мехмед. Двете момичета имат особена чувствителност към възрастните, която е изградена от факта, че детството им преминава в дом, в който успешно съжителстват три поколение и винаги, когато клуба готви инициатива, насочена към възрастните те се включват с голямо желание. Толга Мехмед, също е от децата, които имат особена почит към възрастните. В годините, когато родителите му работят в чужбина, той расте под грижите на баба си по майчина линия.

YouTube

„Разговорите, консултациите са необходимост и имат своите положителни страни, но когато  се предостави възможност на едно дете, в конфликт със закона, да види добрите примери, които са на тяхната възраст и дейностите, в които са успешни, и бъдат насърчени, че могат да бъдат като тях, трябва да им се даде възможност. Когато сам направиш избор, когато вложиш време, усилия и се убедиш, че това ти създава положителни емоции, всъщност означава едно- помагаш си сам, променяш се, започва едно осъзнаване, а това те отдалечава от намерението да извършиш друго нарушение. Съвместната работа родители-деца е много успешна форма.“, научаваме още от секретаря на кубратската комисия, Надие Карагьозова, която от години търси и прилага различни алтернативни методи в работата си с деца-правонарушители.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе