Над 700 мартеници изработиха в Бисерци

Над 700 мартеници изработи тази година читалищният колектив при НЧ „Стефан Караджа-1928“ в село Бисерци. За трудоемката инициатива разказа секретарят на културната институция в селото на пехливаните Мейхат Адилова.

YouTube

„Ръчно изработените червено-бели символи на здравето и плодородието започваме да изготвяме още от началото на годината. Тук е мястото да благодаря на колектива за този труд, за отделеното време и старание. Българската традиция от древни времена се спазва винаги, като червено-белите символи се увеличават с всяка година. Направеното с много любов от ръцете ни подаряваме, защото хората искат здраве и щастие, а и ни посрещат с прегръдки и усмивки. Тази година също сме се подготвили отлично за всички, като разбира се направихме и специална мартеница за общинския кмет Алкин Неби, която вече е изпратена в град Кубрат. Желаем на г-н Неби най-вече здраве и успехи“, сподели Мейхат Адилова.

Със същото пожелание за здраве и успехи с мартеница бе закичен и кмета на село Бисерци Алиш Арифов, който отправи благодарности към хората, превърнали този ден в един разкошен пролетен празник за селото.

Трудолюбивият колектив на читалището, спазил изконната традиция, с пълни кошници обиколи цялото село и подари мартеници за всички жители и гости на Бисерци. Баба Марта от село Бисерци дари и много топлина, и блага усмивка за възрастните хора в село Тертер. Инициаторите от Бисерци споделиха на хората с побелели коси, че не са забравени, че за тях винаги ще има по една мартеница – символизираща надеждата, здравето и обичта.

Днес с много топли емоции и пролетно настроение и Баба Марта от Клуб „Просвещение“ в град Кубрат зарадва домуващите обитатели в Дома за стари хора край село Тертер.

Поздравления към присъстващите отправиха председателят на Съюза на пенсионерите в община кубрат Тодорка Чукова, председателят на учителския клуб в лудогорския град Дяна Златева, както и завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат Здравко Вутов. Освен поздравленията групата членове на клуба подариха и красиви мартенички.

Поздравления, мартенички и топли усмивки за хората от третата възраст дариха от сърце и ученици от осми клас при Средно училище „Христо Ботев“ – гр. Кубрат с ръководител Биляна Атанасова.
Освен на красивите мартенички и на топлите думи, домуващите се зарадваха и на богата почерпка, осигурена от Община Кубрат и ЗК – с. Тертер с председател Иван Методиев. Пролетното настроение в дома за възрастни продължи с отлично настроение и сладки раздумки.

Баба Марта в Кубратско беше посрещната подобаващо и от малки, и от големи, като най-голямо вълнение и радост предизвика у децата в Детските градини и базите към тях.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе