С черешов топ и заря родолюбци в Кубрат отпразнуваха 3 март

С пъстра заря, с по чаша червено вино и пъстри хора кубратското Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Потомци на Дуло“ отпразнува Националния празник на Република България 3-ти март.

Дни преди празника родолюбците от лудогорския град подеха кампания за набиране на средства и закупуването на празнични фойерверки. Към акцията на „Дуло“ се включиха неколцина граждани и приятели, на които организаторите изказаха лични поздравления и благодарности. Специални благодарности за направени ценови отстъпки бяха отправени и към собствениците на магазините за пиротехника в Кубрат.

YouTube

Въпреки студеното време не липсваха празнуващи жители и гости на Кубрат. Дъждът не спря и малките патриоти, които развяваха гордо националния трибагреник и позираха смело пред черешовото оръдие, осигурено от кубратчанина Любомир Ангелов. Някои от малчуганите разказаха и защо, и какво празнуваме на този ден.

„За нас трети март е много важна дата, защото пътят до днешния 3-ти март започва по хайдушките пътеки, преминава през комитетите на Апостола на свободата, за да може да се случат днешните събития, за да може днес да отпразнуваме този голям празник. Саможертва ли са се много от нашите знайни и незнайни герои и смятам, че сме длъжни да почетем тяхната памет“, заяви Нина Тодорова.

„От доста години жителите на община Кубрат си организираха сами Трети март, като Общината в продължение на две години се беше включила доста добре, но до миналата година, когато в последния момент беше отменен концерта и зарята, което за нас си беше разочарование. Ето затова вече няма да се оставяме на институциите да ни развалят празника“, посочи още Тодорова, която е сред организаторите на събитието.

„За мен, а както и за всеки българин Трети март е едно от най-важните събития в българската история. Благодарение на Трети март България съществува, а и ние разбира се. Това е паметна дата, която трябва да помним и носим в сърцата си. Посланието ми към младите хора е да не забравят историята си и да не забравят благодарение на кого сме свободни“, заяви другият организатор на мероприятието – Мариан Петров, който в заключение допълни, че вече всяка година ще бъде осигурявана заря за 3 март.

От „Потомци на Дуло“ бяха раздавани балони с цветовете на българското знаме, както и символични подаръчета с различни послания на наши исторически и национални герои. Празникът завърши с наздравици и народни хора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе