RAZGRAD PODCAST: От Rolls Royce до Разград с Радомир Рашков

Рубриката Razgrad Podcast е създадена с основна цел да покаже, че успешни хора има и в малките градове и, че развитието е възможно навсякъде, стига да си достатъчно упорит. Поредицата Razgrad Podcast ще Ви запознава с хора от малкия град с високи личностни и професионални успехи.

Първият гост е Радомир Рашков – главен изпълнителен директор на фирма Inoxsys. Започва средното си образование в Професионална математическа гимназия в гр. Разград, но в 10 клас решава да продължи да учи в Русе. Радо до последно е сигурен, че иска да следва в Германия, но лятото преди 12-ти клас решава, че правилното място за него е Англия. Завършва с отличен успех University of Bath със специалност машинно инженерство. Всъщност, Радо винаги се е интересувал от компютри, но когато идва момента да търси университет, той решава, че ще бъде машинен инженер: „Аз съм 3-то поколение инженер, но решението да се занимавам с това беше много спонтанно. Баща ми е машинен инженер, дядо ми също е се е занимавал с тази професия“, споделя той. Като малък често прекарва време с родителите си на техните работни места – майка му е икономист, но разбира се работата на баща му буди у него по-голям интерес и още от там се заражда любовта му към машините: „Баща ми е много важна фигура в моя живот и когато започнах да работя именно благодарение на него вече се бях изградил като отношение към хората и работата“ – разказва Радомир.

YouTube

За студентските си години в Англия Радо си помня с удоволствие. „Обучението там е страхотно, придобиваш самостоятелност и не се набляга толкова много на теорията, колкото на практическата част за това, което ще работиш“, разказва той. Именно там Радо се научава, че трябва да вложиш много усилия, за да постигнеш това, което искаш. Трудностите не го плашат и приема всяка такава като предизвикателство към себе си. Доволен е и от това, с което е решил да се занимава: „Не съжалявам за нито едно мое решение, защото то е било правилно в дадения момент. Изключително важно е да се учиш от грешките си и да вземаш по-правилни решения в бъдеще“ – споделя за пътя си до тук.

В трети курс Радомир получава и уникалната възможност да изкара стаж и предложение за последваща работа в гиганта „Ролс Ройс“. Кандидатстването е изключително тежко, а задачата е да се разработи уникален проект. Именно Радо е един от 6-те студенти, избрани за стаж. След това той остава на работа във фирмата, като е един от малкото чужденци там. Българинът е и част от проекти по създаването на нови самолетно двигатели за Boeing 787 и Airbus 350. Друг проект с негово участие е американския изтребител F-35, където екипът на „Ролс Ройс” работи по вертикалното излитане на този самолет, който е и единственият в света до момента.

Голяма част от работата на българина там преминава в тестване на самолетни двигатели. В продължение на няколко месеца се извършват всевъзможни тестове на дадената технология за двигателя. Той се  занимава и със сертифицирането им. За Радо това е индустрия, която отдава изключително голямо значение на детайлите и липсват каквито и да е компромиси. Всеки един инженер там е отговорен за това да докладва всеки проблем и той да бъде разрешен. Именно затова Радо няма и страх от летене.

През 2010 г., когато все още работи в Англия, решава да стартира бизнес у нас заедно със свой колега. Началото е дадено с малък екип – Радо се занимава предимно с документацията, а неговият колега – с оперативната длъжност на място.

Идеята за окончателно прибиране в България Радо започва да обмисля още през 2013 г., когато участва в много тежък проект за „Ролс Ройс“. Българинът е отговорен за новите технологии в така нареченият демонстрационен двигател. В този момент Радо обмисля и да смени позицията си в гиганта, но тогава научава, че съдружникът на баща му продава своя дял във фирмата. „С колегата ми решихме, че може да откупим този дял и че би било идеалната възможност за развитие в България“ – спомня си той.

Така през 2014 г. възкръсва Инокс с човешки капитал от 40 души. Фирмата бързо се превръща в лидер на регионално и национално ниво и е ориентирана към производството на оборудване от неръждаема стомана. Един от най-големите проекти на Inoxsys е създаването на цялото оборудване за рециклиране на полиуретанова пяна, която е един от най-големите замърсители в днешно време. Проектът е съвместен – химични инженери от немска фирма откриват начин за рециклиране на полиуретан, а Inoxsys прави цялото оборудване за инсталацията. Системата е инсталирана в един от заводите на Ikea в Полша, където се произвеждат матраци. Полиуретанът се експандира, нарязва се на парчета и останалите неизползваеми късчета минават през тази инсталация и се връщат обратно в суров материал. Системата е ефективна от към финанси, а и е насочена към опазването на околната среда.

В момента Inoxsys развива нов иновативен проект – хардуерно и софтуерно решение за предсказание на повреди в машини. Става въпрос за платка със сензори по нея. Сложена на конкретна машина, тя може да предположи кога ще има повреда в нея. Реализацията на проекта не е лесна, но нововъведението ще е от изключителна помощ на производството. Идеята е проектът да бъде представен следващата година и да помогне на заводите да произвеждат възможно най-много.

Изпълнителният директор на Inoxsys споделя още, че фирмата му участва в различни европроекти. Разбира се, някои от машините, които се използват са от самофинансиране, но със сигурност участието в европроекти дава по-голяма свобода.

На въпроса дали е трудно да се поддържа и развива бизнес в Разград, отговорът на Радо е някъде по средата. Плюсовете са, че градът е малък и придвижването до работа става за „по-малко от 6 минути“. Трудностите идват от там, че малкият град  разполага с малко хора, с които може да се развива фирмата. Той обаче е категоричен в едно: „Ако можеш да предоставиш правилните условия, ще се намерят и правилните хора.“

Извън работата си Радо е бегач на дълги разстояния и ултра маратони. Член е и на клуб „Зелена стъпка“ в Разград, участник е и в първия Лудогорски маратон. Inoxsys се стреми да подпомага финансово или с оборудване клуба, защото хората, които е срещнал там, са изключително отдадени на това, с което се занимават.

Попитан какво би посъветвал тези, които тепърва започват бизнес, Радо е сигурен: „Работата е много и е отговорна, но ще се справите и в края на деня ще сте удовлетворени от себе си.“ Той сравнява това да имаш бизнес като да имаш дете, защото и двете изискват 24-часова грижа и не винаги е лесно, но пък винаги си заслужава.

GIVEAWAY! Спечелете книгата „7-те навика на високоефективните хора“, предоставена от Радомир Рашков! За целта, оставете коментар под видеото в YouТube канала на Razgrad Podcast до 17 март!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе