С „Машина на времето“ ученици от ОУ „Васил Левски“ пътуваха до Второто българско царство (ВИДЕО)

Интердисциплинарният урок се проведе в часовете по самоподготовка в трети „а“ клас с учителя в занималня Маргита Славова и класния ръководител Петя Петрова. Спокойната атмосфера в класа и таблата, закачени по стените, подсказват за изградена положителна култура на класната стая и подкрепяща среда.

Часът започна с припомняне правилата на класната стая и раздаване на лидерски роли – пазител на правилата, пазител на времето, откриватели и презентатори. Още в началото на урока учениците се качиха на машината на времето и затвърдиха знанията си за живота и делата на владетелите от края на Средновековието. Преди да започнат да четат всички сложиха ръце на ушите, за да се изолират от шума и да фокусират цялото си внимание върху текста. С уменията си за работа в екип откривателите успяха бързо да извлекат ключовите моменти, които след това бяха споделени от презентатора пред целия клас. В края на всяко представяне учениците поставиха съответните събития на линията на времето и си припомниха как то се измерва.

YouTube

Последвалата творческа задача провокира пътешествениците да влязат в обувките на владетелите от тази епоха и да предложат какво още биха направили за България. Между отговорите бяха предложения като: „да има мир и да се забранят войните“, „да се забрани със закон убийството на животни и хора“, „да има храна и вода за всички на света“, „да няма бедни хора“, „всички да бъдат щастливи и добри“. В края на дейностите учениците оцениха разбирането и знанията от часа с червен или син цвят, като самостоятелно нанесоха отговорите в таблицата, а резултатите бяха дискутирани в следващия час.

След като третокласниците се върнаха в настоящето, те поздравиха гостите на открития урок с химна на класа – песен, която са избрали, докато са работили по проект за доброто и благотворителността през първия срок.

Урокът бе част от последното менторско посещение по програмата „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“, която е към края на двугодишното обучение. Програмата обучава училищата да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски подходи, като търсят цялостна трансформация на учебния процес с ученика в центъра. Може да разберете повече за нея на този линк: https://zaednovchas.bg/model-schools/

С МАШИНА НА ВРЕМЕТО учениците от трети "а" клас пътуват към Второто българско царство.🤴Интердисциплинарният урок се…

Posted by ОУ "Васил Левски" – гр. Разград on Wednesday, March 22, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе