Кубрат отбеляза с литературен форум Деня на европейските автори

Вчера Кубрат отбеляза за първи път Деня на европейските автори — нова инициатива, която се чества за първа година, не само у нас, но и от културните поприща в Европа и страната, като училища, библиотеки, читалища, музеи и други. Денят, 27 март, е с насоченост към младите поколения, с цел да преоткрият четенето на книги и да им се покаже как литературата може да бъде средство за индивидуално израстване, въпреки че сме във века на напредналите технологии.

Културното събитие се проведе в Ритуалната зала на лудогорския град и бе организирано от библиотечните специалисти към градската библиотека при НЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1891“ – Милена Димитрова и Стефка Явашева, съвместно с училищни преподаватели от трите училища в общинския център – СУ „Христо Ботев“ , Професионалната гимназия и ОУ „Христо Смирненски“. Събитието беше уважено от представители на Община Кубрат, местни парламентаристи, ученици, общественици.

YouTube

Откъси от творби на европейски майстори на перото – класици, съвременници и модернисти, включително и български автори, прочетоха училищни преподаватели, както и кубратския творец Димитър Атанасов, който представи свои епиграми.

Обаятелен прочит на част от духовната притча „Монахът, който продаде своето ферари“ на Робин Шарма, представи училищният преподавател при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат Невин Мустафова. Авторството на Алберт Санчес и неговото произведение „Хладна кожа“ представи учителят от най-голямото учебно заведение в общината Найден Нанев.

Интересът на публиката привлече и учителката от ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат Катя Димитрова, представила авторството на популярната писателка на романа „Стопанката на Господ“ – Розмари Де Мео. Именно тук бе направен акцент с проблематиката при подмяната на родните думи с т.нар. „чуждици“, които по един или друг начин са се вкоренили в ежедневното общуване на българина. Публиката се убеди обаче, че родният ни език е изключително богат и че по нищо не отстъпва на другите езици по света.

Топлата балканска душа на писателя Иво Андрич представи чрез творбата му „Мостът на Дрина“ преподавателката Анка Василева. Учителят от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат отбеляза съвсем точно, че майсторският душевен рисунък на босненеца, се доближава изключително до живите картини на Йордан Йовков – Майстора на късия разказ. Естествено прочитът на преподавателката заслужено получи адмирациите на публиката и аплодисментите най-добрите ученици.

Разкази от творчеството на Боян Боев представи пред младите литератори учителката от ПГ – гр. Кубрат Тадженур Велиева. Върху „Птича перушина“ от нежната творба на Радичков акцентира пред публиката и преподавателката от СУ „Христо Ботев“ Марийка Илиева. Въобще Много думи ни е оставил писателят. Няколко живота не биха стигнали за всяка от тях. Литераторите на Кубрат представиха пред младата публика свои любими автори, променили светогледът и сърцата им към още по-добро.

„Четенето може да помогне на учениците ни да се справят с лични и обществени предизвикателства. Освен това новото ежегодно честване има за цел да популяризира богатството и многообразието на европейската литература и представлява възможност да се подчертае значението на всички програми и инициативи за насърчаване на четенето, осъществявани в отделните европейски държави, вкл. и в България. Да се надяваме тези млади хора да бъдат с нас отново и догодина“, заявиха в края на литературния форум организаторите в град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе