Всичко, което трябва да знаете за контактните лещи

Проблемите със зрението, за съжаление, са изключително често срещани сред голям процент от хората. Справянето с тях изисква носене на диоптрични очила или контактни лещи. Благодарение на този тип продукти, всеки с такива оплаквания има възможността да вижда ясно, въпреки тях. Правилната им употреба може да помогне и за коригиране на виждането в дългосрочен план. 

Не забравяйте, че е от изключително значение винаги да се консултирате със специалист, който да определи точните ви нужди. Самолечението или изборът на такъв продукт, без направени нужните изследвания, може да има неблагоприятен ефект върху зрението ви, поради което не е препоръчителен.

YouTube

Какво трябва да знаете при избора на контактни лещи?

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, преди да изберете подходящия вид, е да се консултирате с вашия офталмолог. След като изследването определи от какво точно се нуждаете, сте готови да започнете търсенето на подходящия за вас продукт. Ето какви параметри на зрението трябва да бъдат определени преди да направите вашият избор:

  • диоптрична мощност – или по друг начин казано, оптична сила на контактните лещи. Изразява се в плюсови и минусови диоптри, като трябва да съответства на индекса на пречупване;
  • радиус на кривината – този показател на роговицата може да бъде с радиус от 7,8 до 9,2 мм. При повечето хора е в диапазона от 8,3 до 8,8 мм. Избирайте модели, чието отклонение е не повече от 0,2 мм. Хубаво е да имате предвид, че съвременните продукти предлагани по оптиките са по-гъвкави и позволяват по-голямо отклонение – от 0,5 до 0,6 мм;
  • диаметър на роговицата – той се изразява в милиметри. Средната му стойност е 14 мм. Този параметър е особено важен за хората, които имат нужда от цветни контактни лещи, тъй като колкото е по-голям, толкова по-широки ще изглеждат очите.

Без значение дали имате нужда от диоптрични модели поради някакъв проблем, като пресбиопия, далекогледство, късогледство, или просто искате да промените цвета на очите си, знаейки тези параметри ще ви е много лесно да подберете правилния продукт сред различните видове.

Как се слагат и свалят контактните лещи?

За да ви служат вярно вашите контактни лещи, трябва да знаете как правилно да ги поставяте и премахвате. Първо, е важно да бъде споменато, че винаги, когато не ги използвате, те трябва да стоят в контейнера си за съхранение, в който винаги е нужно да има специализиран разтвор. 

Ако извършвате това действие за първи път, може да се притесните и да ви изглежда леко плашещо, но веднъж свикнете ли с техниката, ще разберете, че всъщност е много лесно и удобно. 

Преди да започнете с поставянето или премахването, е много важно за измиете ръцете си с топла вода и сапун, като след това трябва да се подсушите много добре. 

За да сложите контактните лещи, поставете първата на върха на показалеца на доминантната си ръка. Най-често това е дясната, ако сте десничари, но може и лявата. С помощта на другата, отдръпнете веждата си нагоре, за да отворите окото максимално. След това, поставете компонента в окото си и започнете да гледате в различни страни, за да го наместите. Повторете действието на другото око.

Колко често трябва да ги сменяме?

Имайте предвид, че дългата продължителност на носене на този продукт може да предизвика ефекта на сухо око, който в никакъв случай не е приятен. На пазара има много различни видове, но най-добре е да купувате месечни модели. Те могат да се използват ежедневно, но не по-дълго от указания от производителя или от вашия офталмолог срок. Спазвайки тези условия, вие ще се радвате винаги на перфектно зрение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе