Лазаровден в Кубрат

Дългоочакваната и обичана традиция за Лазаровден и тази година беше спазена в град Кубрат. Народната традиция, свързана с наричането за здраве и берекет, стартира след посещение в църковния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Кубрат.

Лазаруваха предимно възпитаници на Детския танцов състав към НЧ „Св. св. Кирил и Методий “ с художествен ръководител Гинка Панчева. Към тях тази година се присъедини и най-малката лазарка – 6-годишната Никол Николова от Кубрат.

YouTube

Децата събраха близо 100 яйца, много лакомства и парички, като в едно от домакинствата лазарките бяха нагостени богато и от стопанката Толя Тодорова. Момичетата в традиционни носии пожелаха на всички най-вече здраве и берекет, а на търговците – сполука в начинанията и бизнеса.

По повод празника поздравление бе отправено и от Кмета на Община Кубрат Алкин Неби, който сподели, че този ден е един от най-светлите празници в навечерието на Великден.

„Уважаеми съграждани! България празнува едни от най-светлите християнски празници, които носят вяра, топлина и доброта – Лазаровден и Цветница! На днешния Лазаровден отправям моите пожелания към всички празнуващи за крепко здраве, щастливи моменти, сплотеност, късмет и просперитет. Нека тези светли дни направят хората по-добри, да отключат сърцата на всички с добра дума и дело един към друг. Честитя имените дни на всички, които празнуват! Бъдете сплотени, искрени, усмихнати! Дарявайте и получавайте любов!“, пожела кметът Алкин Неби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе