Читалището в Божурово празнува 100-годишен юбилей

Читалището в кубратското село Божурово отпразнува 100-годишен юбилей. Официални лица на събитието бяха Кметът на община кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Женифер Пойраз, кметът на Божурово Юджел Юсеинов, завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат Здравко Вутов, общински съветници, местни предприемачи от Кубрат и региона, културни деятели, общественици и други.

По повод трицифреният юбилей на Народно читалище „Божур“ бяха получени цветя и поздравителни адреси от кмета Неби, председателят на НЧ „Напредък – Юпер 1915“ Румяна Минчева и др. Два ценни ефирни микрофона читалището получи като подарък лично и от кмета Алкин Неби.

YouTube

„Днес е празник на нашето читалище. Днес се навършват 100 години от създаването му. Щастлив съм, че всички сте тук. Благодаря от сърце на всички гости, че уважиха нашият страхотен празник. Читалището е най-голямата културна институция, защото през 100-годишното си съществуване в селото ни то е изпълнявало множество функции за развитие, отразявайки потребностите на всяко поколение и обществото. Читалището е истинска съкровищница на нашето слово, просвета, култура, образование, възпитание и традиции, наследени от предците ни. Ние го носим в себе си. За тези години прага на това читалище са прекрачили стотици самодейци и хиляди зрители. Тук никога не се е спирало да се пее и танцува. На тази сцена са гастролирали много известни певци и артисти. Точно тук е пяла нашата гордост Лили Иванова. Тук са били Мариана и Тодор Трайчеви, Асен Гаргов, Любен и Весела Божкови, сестри Аджови и много други. Естествено на тази сцена са били и талантливите божуровски артисти, певци и танцьори – от най-малките до най-големите. Правя дълбок поклон пред вас – нашите самодейци и радетели на читалищното дело. Пожелавам на всички Вас успех в живота, много здраве и честит празник! „, каза в словото си кметът на селото домакин Юджел Юсеинов.

Поздравление към всички присъстващи отправи и кметът на община Кубрат Алкин Неби.

„Уважаеми господин председател на читалището и скъпо ръководство на културната институция! Позволете ми от мое име и от името на Общината да изкажа искрени благодарности за това което сте направили и продължавате да правите, а именно като сте съхранили тези традиции. Малко села биха се похвалили с такъв 100-годишен юбилей и с такава дейност. Продължавайте все така и в същия дух да градите, защото Народ, който не тачи традициите и миналото си, то той няма да погледне и към бъдещето. Пожелавам Ви най-вече здраве и да продължавате все така уверено и в същия дух да съхранявате това богатство наречено читалище. Нека всяка година и все така да ни каните да празнуваме Рождените дни на това прекрасно поприще. Честит празник!“, каза в обръщението си към публиката кметът Алкин Неби.

Историята на НЧ „Божур- 1922“ в с. Божурово представи Несрин Салиева – активен самодеец, член на читалищното настоятелство, а също и директор на ДГ „Слънчо“ в с. Бисерци.
От представената пред публиката историческа справка стана ясно, че читалището било основано през далечната 1922 година от будния учител Димитър Генчев, родом от с. Мосина/ Търновско/. В това си дело той бил подкрепен от своята съпруга и съидейничка Малтица Генчева от Разград. Димитър Генчев става и първия председател на читалището в селото с името Народно читалище ,,Прогрес“. След учителстването си тук, той напуска селото и става началник на отдел Култура и Просвета в град Кубрат. В последствие се премества да живее и работи в Русе, където и умира.

Първата сграда на новооснованото читалище е била малка постройка с две стаички в двора на къщата на Стоян Кръстев Николов. Едната стая е била магазин на селкопа, създаден 2 години по – рано през 1920 г. , а в другата стая с врата и прозорец към пътя и два салкъма пред нея се е помещавало новоучреденото читалище. Обзавеждането представлявало две дървени пейки и шкаф за прочетни книги. В него е имало и един радиоапарат ,,Филипс“ – най -модерното за времето си, което е работело с батерии. За да ги заредят жителите на селото ходели с каруци в град Русе. Радиото било свързано с високоговорител навън, закачен на единия от салкъмите. Там са се събирали будните и жадните за просвета божуровски жители в неделните дни, когато оморявали от селския труд.

Слушали са предимно новини и народна музика. Коментирали ги и обсъждали въпросите , свързани с войните в Европа и събитията по света.

Поради събаряне на първата сграда на читалището, същото се премества в една от стаите на къщата на баба Неделя и дядо Георги Съботяните. С течение на времето по – будните и талантливи жители започнали да се изявяват самостоятелно.

Пеели, танцували народни хора, а артистично изявените разучавали и изнасяли пиески в старото училище, в което имало по – голямо пространство за изява. През 1935 г. се открива сградата на новото училище – голяма, приветлива и двуетажна.На втория етаж освен едно голямо фоайе имало и две големи стаи, преградени с подвижни дървени врати и друга по – малка стая на по – високо ниво, която се ползвала като сцена, а двете големи за зрителски салон. Там читалищните дейци започнали да изнасят подготвените си програми и пиеси. Там се премества и библиотеката на читалището.

Трескаво жадните за просвета жители от селото с дарения и собствен труд и средства построяват и откриват през 1968 г. сегашната масивна и красива читалищна сграда с голям салон и сцена, библиотека , хранилища, приемнна и кинопрожекционна.

През 70 – те и 80 – те години към читалището са организирани и провеждани: Школи по акордеон с ръководител Янко Илиев Моллов, Курс по ръчно плетиво, Курс по шиене, Детска школа по кукловодство с ръководител Дафинка Йорданова Стоилова, Детски танцов състав с ръководител Мильо Ангелов, Женски самодеен състав за народни песни, Женска певческа група , прераснала в женски хор за тригласно пеене с ръководител Дафинка Стоилова, спечелил много награди и медали на национални прегледи и сцена АПК.

Читалището е получавало много приходи от представления, изнасяни в цялата община от театралната група. Огромна и разнообразна е дейността на самодейните турски инструментални състави, както и многобройните им театрални постановки.

През 1983 и през 1985 г. читалището ни е обявено и наградено от отдел ,,Култура“ – Разград за Читалище – първенец за изявена активна и отлична дейност в Разградска област. Председател на читалището тогава е г-жа Цветанка Иванова Камбурова, а секретар – библиотекар е г-жа Мариана Ангелова Тодорова.

През 2009 г., съгласно новия закон за читалищата се приема наименованието на читалището ни от ,,Прогрес“ на ,,Божур 1922“.

През годините в читалището е имало и редица детски изяви. Подготвяни са и са представяни концерти по случай празниците Коледа, Байрам и Осми март. Провеждани са много мероприятия съвместно с ДГ в селото.

В момента към читалището функционира смесен вокално – инструментален състав за български и турски фолклор.

Читалищните самодейци активно и с успех участват в общински и национални мероприятия, фестивали и конкурси, където са награждавани с грамоти, плакети и дипломи. През 2013 г. са класирани на 1 място в общинския кръг на конкурса ,,Букет“. Всяка година участват в общинския фолклорен фестивал ,,Божурите“ с български и турски народни песни. Традиционно всяка година с песни и танци отбелязват празничния селищен събор.

За доброто настроение на всички се погрижиха от ПГ „Божуровските хубавелки“, вокално-инструменталния състав за турски фолклор към читалищещо, както и от Държавния музикално-драматичен театър „Назъм Хикмет“ – Разград. На 29 април с богата програма Божурово празнува и селищен празник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе