Награди за победителите в 16-ия Национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат

На тържествена церемония в град Кубрат бяха връчени наградите на победителите в 16-я Национален конкурс за хумор и сатира. Събитието стартира с издигане флага на кубратския хумористичен клуб „Жарава“.

Сред гостите на събитието бяха кметът на община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Женифер Пойраз, началникът на отдел „ПКСДТО“ Здравко Вутов, местни общественици, творци, журналисти и други.

YouTube

За поредна година организатори на културния форум бяха Община Кубрат, програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио (БНР) и местният клуб на хумориста – Клуб „Жарава“. Приветствие към творците отправиха кубратският градоначалник Алкин Неби, председателят на журито на конкурса Весел Цанков, както и отличените творци.

Културният форум е доказал себе си през годините и е оцелял цели 16 години, като в него се включват все повече млади хора. Организаторите посочиха отличен пример с груповото участие на 15 деца на възраст от пет до 15 години от клуба на младия хуморист „Светлини сред сенките“ към ОДК „Св. Иван Рилски“ в град Казанлък.

„В част от творбите на пишещите хуморици и сатирици се откроява живото наследството на Чудомир – по-народният хумор, насочен към обикновения човек. При други автори творчеството е провокирано от злободневните теми на ежедневието. Не липсват и по-експерименталните творби, както и фантастичният хумор“, сподели председателят на журито на конкурса Весел Цанков.
В тазгодишното издание участваха 150 майстори на хумористичните жанрове от цялата страна. Международно участие имаше още от Турция, Сърбия, Северна Македония и Беларус. Най-добре представилите се в 16-ото поред издание на творческата надпревара получиха своите награди на специално тържество в големия салон на читалището в Кубрат.

Първата награда в раздел „Карикатура“ се разделя между Валентин Георгиев от Русе и Ивайло Цветков от София. Втора награда получи Гален Иванов от Кубрат, а трета Ириен Трендафилов от Пловдив. Поощрителна награда журито присъди на Валери Александров от София.

С първа награда в раздел „Стихотворения или кратък хумористичен разказ“ беше отличена Ирина Радионова от Разград за стихотворението си „Съботно сресване“. Втори е Емил Измирлиев от София, а трети – Николай Искренов, също от столицата. Поощрение получи Драгомир Богомилов от Исперих за разказа си „Особен човек“.

В категорията „Кратки сатирични форми“ първа награда бе присъдена на Миле Гьоргьовски от гр. Делчево, РСМ. Втората награда отиде при Васил Сотиров от София, а трета награда бе присъдена на Калин Василев от Кюстендил. Поощрението беше за Веселин Зидаров от Трявна.

Наградата на Съюза на Българските художници (СБХ) – секция „Карикатура“ получи Димитър Атанасов от Кубрат. Председателят на местния клуб „Жарава“ беше удостоен и с наградата на „Дулинко Дулев“ на в. „Екип 7“, както и със специалната награда за епиграми на името на Радой Ралин. Наградата за карикатура на името на Велко Велков беше присъдена на Анатолий Станкулов от София. Отличето на Конфедерацията на българските писатели отиде при Милко Стойкович от Смедеревска паланка, Сърбия, а наградата на редакция „Хумор и сатира“ при БНР получиха децата от клуб „Светлина сред сенките“ от Казанлък.

Във фоайето на читалището участници и гости имаха възможност да разгледат карикатурната изложба на Евгени Начев от Перник и общата експозиция на участници в конкурса. Поздрав към организатори, участниците и скромната публика в Кубрат отправиха музикантът Асен Масларски, оркестър „Славяни“ при местното читалище, както и Пламена Овчарова. По повод събитието бе издаден специален алманах. Националният конкурс за хумор и сатира оставя своята писмена следа в историята на Кубрат с вестник, съпровождащ всяко издание, където намират място творбите на участниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе