Откриха изложбата „Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“ в Исперих

Начало на Традиционните майски празници в Исперих постави официалното откриване на изложбата „Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“, съвместна инициатива на Регионалния исторически музей в Шумен и Исторически музей – Исперих.

YouTube

Пред Етнографската къща в лудогорския град се събраха специалисти от няколко български музея, преподаватели, ученици, граждани.

Специален тематичен поздрав в песен и танц отправиха млади таланти от ОУ „Васил Априлов“ – Исперих, както и танцьори от местния клуб „Ахинора“.

В унисон с прозвучалата песен на турски език „Ако животът беше празник“, изложбата се опитва да улови пъстрата празничност, която създава мюсюлманското везбено изкуство, разкриващо творческите умения и усета към художественото на жената-мюсюлманка.

Идеята за изложбата се ражда по време на изследване на везбената орнаментика върху учкури, чеврета и пешкири по образци от музеите в Исперих, Шумен, Дулово и Силистра и теренно проучване в Каолиновските села, инициирани от д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, която бе и специален гост на откриването. Срещата с уникални образци на това изкуство, ни вдъхнови да ги представим пред по-широка публика, подчерта д-р Ирина Крумова от Регионалния исторически музей в Шумен, автор на изложбата.

Гражданите и гостите на града ще могат да се докоснат до този пъстър свят до края на месец юли.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе