Удариха ми колата: да ходя ли на тенекеджия?

В днешно време градовете растат постоянно, вследствие на което и пътищата стават все по-натоварени. Това прогресивно затруднява паркирането, увеличава стреса от шофиране, а също така и рисковите ситуации на пътя. Пропорционално нараства и броят пътни инциденти, които се случват всеки ден. И така стигаме до момента, в който ударените калници и изкривените брони са част от ежедневието на почти всеки активен шофьор. При леки инциденти мнозина от нас се питат кой е по-добрият вариант – да се поправят ударените части, или да се сменят с нови.

Преди няколко десетилетия поправката беше почти единственият вариант. Броните бяха метални, а тенекеджиите – майстори. Ако притежавате ретро кола, може би това все още е единственият вариант за вас, тъй като резервни части за модели от преди 20-30 години се намират изключително трудно. Как стои обаче въпросът с по-новите коли?

YouTube

Ако едно време колите бяха с по-прости форми, то днес всички марки се стремят към атрактивен дизайн. Резултатът често е, че колите имат повече извивки и значително по-сложна форма на частите. Това прави възстановяването им значително по-трудно, а понякога дори невъзможно. Решението, което мнозина майстори прилагат е да се приближат максимално до нужната форма, след което да довършат ремонта с помощта на голямо количество кит. Тази стратегия им позволява да приключат с работата значително по-бързо.

Проблемът обаче е, че китът не реагира добре на температурни разлики. Поради това при смяната на сезоните, той постепенно ще се напука. И макар да можете да проверите работата на тенекеджията с помощта на дебеломер, след като ремонтът е приключил това на практика е безпредметно и може единствено да ви даде информация приблизително колко дълго време ще издържи.

Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че при по-голямата част от съвременните коли броните не са метални, а пластмасови. В този случай при удар има няколко ситуации, които трябва да бъдат внимателно преценени. Първата от тях е, ако има счупено парче, което не може да бъде намерено. Такава щета може да се поправи посредством смола и стъклени нишки. Но ремонт от този тип е трудоемък и поради това няма да излезе много по-изгодно от закупуването на нова част.

В случай, че парчето се намери, бронята може да се възстанови с помощта на пластмасова заварка. Това обаче е специфична работа, която изисква огромен майсторлък и често резултатите са далеч от задоволително. Ако колата ви е била ударена и няма видими щети, е важно да огледате внимателно дали монтажите на бронята са здрави. Ако те са счупени, бронята няма как да бъде ремонтирана – налага се да я смените с нова.

Може би се питате дали не може тя да бъде закрепена по алтернативен начин – например с помощта на самонарезни видии. Това обаче е (меко казано) силно компромисно решение. То не просто изглежда зле, но е и силно нетрайно, тъй като видиите скоро ще се скъсат от вибрациите по време на движение. Ето защо, в случай че монтажите са счупени трябва да се смени цялата броня. Добрата новина е, че в днешно време има голям избор на едрогабаритни авточасти.

И така, ако колата ни е ударена, струва ли си да използваме услугите на тенекеджия? При старите и ретро автомобилите – несъмнено да. Ако обаче карате съвременна кола, по-скоро се откажете от това намерение. В крайна сметка, това би си струвало само ако ремонтът излиза по-евтино и е достатъчно качествен. Истината обаче е, че трудът у нас става все по-скъпо платен. Това означава, че дори да има разлика в полза на поправката, тя няма да бъде особено голяма.

Поради това, ако имате щети по части като вратите, предния капак, петата врата/багажника, броните и калниците, нашият съвет е да не се опитвате да ги поправите, а да ги замените. Новите части ще ви предоставят качество, на което можете да разчитате.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе